Mai er en måned fylt med fest. Helg etter helg feirer vi vårglade ungdommer som konfirmerer seg. På nasjonaldagen kler vi oss i de fineste klær – eller korpsuniformer. Mange velger også mai for å gifte seg.
Det koseligste er at vi kan invitere inn til fest med familie, venner og kjente. Men hva skal vi servere dem? Borghild Strekerud, enhetsleder på kjøkkenet på Skautun rehabilitering og omsorgssenter, har satt sammen og bidratt med mange deilige oppskrifter til koldtbord, kakebord og middager som vi håper vil inspirere.
Retter til koldtbordet
En pent dandert fat med spekemat er et smykke på ethvert bord og herlig sommermat.
Spekemat er kjøtt som er speket og du kan bruke alle typer kjøtt. Spekemat er ikke varmebehandlet og har lang holdbarhet.
Den klassiske spekematen er fenalår, spekeskinke, morrpølse, elgpølse og salami. Det er mange lokale varianter av spekemat som har vært produsert i generasjoner. Bruk gjerne dem om du kommer over lokale varianter.
Til koldtbord hvor du skal ha mange type retter, beregne ca 50-70 gram pr person. Til en spekematanretning kan du beregne ca 150 gram pr person.
Server gjerne spekemat sammen med potetsalat, rømme, hjemmelagd flatbrød/ litt grovt, eggerøre og oppskåret melon og en grønn salat. Passer perfekt til flotte sommerkvelder.
Tips
Pynt fatet med ulike melontyper som honningmelon og frukt som jordbær.
Det løfter inntrykket av fatet om du bretter litt på skivene med spekemat og legger dem oppå hverandre.
Eggerøre passer til mange forskjellige typer matretter – og er perfekt følge til spekematen. Nå som det er vår og grasløken vokse fram, smaker det ekstra godt med oppklippet grasløk i eggerøra.
Fylte egg/djevleegg er en deilig liten munnfull som passer som forrett, såvel som på koldtbordet. Djevleegg kan trygt kalles en tradisjonsrett. Den ble servert allerede i antikken. Det skumle navnet kan amerikanerne ha skylden for. Navnet kan forklares med at de bruker tabasco i sin oppskrift.
Lakseretter har lange tradisjoner på norske festbord. Her er det mye å velge mellom.
Helkokt laks/ørret ser imponerende ut og blir fort et midtpunkt på koldbordet. Den kan serveres varm eller kald. Pepperrotkrem er en dressing som smaker godt sammen med den helkokte laksen/ørreten. Lag en gjerne dagen før, så får smakene satt seg. Pynt gjerne fisken med majones, sitron og dill.
En annen forrett og smårett med laks og kaviar, er lakserull.
Å lage gravet laks med sennepssaus er lettere enn du tror. Server gravlaksen i tynne skråskjærte skiver.
Vi kommer ikke utenom fiskekabareten med skalldyr. Velg fisken og skalldyrene du liker best. Dette er en rett som passer ypperlig til å få brukt opp restemat og som kan lages klar i forveien. Server kabareten sammen sausen, godt brød og smør.
Kabaret er en rett som har lange tradisjoner på norske koldtbord. I Henriette Schønberg Erkens betydningsfulle bok «Stor kokebok for større og mindre husholdninger» fra 1914 finner vi flere eksempler på retter med aspik.
Koldtbordet må også inneholde retter med kjøtt. Karbonader med løk er en klassisk rett og lett å like.
En annen klassiker med kjøtt er roastbiff. Alene er ikke smaken så spennende, men med tilbehør er det lite som slår dette type kjøtt. Den kan følges av pepperrotkrem. Vi har også lagt inn forslag til annet spennende tilbehør til roastbiffen i oppskriften.
Potetsalat kan følge alle rettene vi har foreslått. Den bør lages samme dag, men smaker best om smakene får satt seg.
Søtt og godt på festbordet
Å lage kaker til festbordet er gøy. Her kan vi leke oss med ulike smaker, vakker pynting og baketeknikker. I jakten på de gode kakene har vi i år fått med oss flere nye kakeoppskrifter på siden vår.
Den første nye oppskriften vi har fått, er bløtkake med gelelokk av jordbær. Med jordbær, blåbær og krem har du en kake i Norges farger. Her følger også gode tips til hvordan få gelelaget trygt plassert på toppen av kaken.
En annen variant av bløtkake, som også smaker kjempegodt, er denne bløtkaken med deilig fyll av dine favorittfrukter- og bær, og vaniljekrem.
Vi har også to forskjellige utgaver av kaker med marengsbunn. Den første er Kvæfjordkake som også går under navnet verdens beste. Dette er rett og slett vår nasjonalkake, kåret av Nitimens lyttere i 2002. Eggekremen rammes inn med marengsbunn og -topp, smaker rett og slett helt himmelsk.
Vår nye marengsoppskrift er marengsbunn med krem og friske bær. I dag vil nok de fleste kjenne den som Pavlova, men vi har hatt denne type kake med oss i mange år. Om du vil prøve en annen type fyll enn friske bær, er svisker et godt tips. Borghild Strekerud forteller at svigermoren hennes alltid serverte denne marengsvarianten – og at den var en vinner på kakebordet.
Rabarbraen er på sitt beste nå. Vi har fått inn en tradisjonell oppskrift fra Trøndelag på rabarbrakake med havregrynsmarengs. Også denne kaken har et deilig lag med marengs på toppen som trekker til seg fuktigheten og smaken av rabarbra.
Tilslørte bondepiker er en sikker vinner på kakebordet. Vi har lagt ved to oppskrifter. Den klassiske oppskriften med epler og en variant med rabarbra.
Krumkaker smaker godt med tilbehør som krem eller is. Den kan også formes i en kopp slik at du kan fylle den med krem og frukt. Vi har også et kjempegod oppskrift på en glutenfri krumkake.
Skal vi bake glutenfri kake, er en av våre favoritter Torills bløtkakedrøm. Det er en saftig kake som har smak av både bløtkake og sjokoladekake. Kombinasjonen av smaker, og at kaken oppleves så lett, gjør at kakefatet fort går tomt.
Middagsretter
Vi har funnet fram flere retter som har lange tradisjoner på festdager som 17. mai.
Én av dem er pølse og potetstappe. Her følger en saftig, god oppskrift på potetstappe.
Reiser vi til Trøndelag, er sodd med skjenning en tradisjonell rett. Her er oppskrift fra Inderøya på sodd og på skjenning.
Rømmegrøt med spekemat er en klassiker på enhver norsk festdag. Vi har valgt å presentere en oppskrift fra Øystre Slidre i Innlandet. Serveres spekemat til rømmegrøten, beregne ca 100 – 120 gram spekemat pr person.
Biđus er samisk festmat. På vår nasjonaldag er et fint å kunne servere festmaten til en av våre nasjonale minoriteter.