
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Verdens beste
Verdens beste - eller Kvæfjordkake - er Norges nasjonalkake.
Kaker
Middels
45minutter
Troms
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 100 g margarin eller smør
- 100 g sukker
- 4 stk eggeplommer
- 2 dl hvetemel
- 1.5 ts bakepulver
- 3 ss melk
- 4 stk eggehviter
- 2.5 dl sukker (til marengs)
- 75 g hakkede mandler/mandelflak
- 1 stk porsjon vaniljekrem/eggekrem
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 160 grader.
- Rør margarin og sukker hvitt. Pisk inn eggeplommene, en av gangen. Bland mel og bakepulver, og tilsett dette til margarinblandingen. Tilsett melk.
- Ha røra i en bakepapirkledd langpanne.
- Pisk eggehvite og sukker til stiv marengs og ha over røra. Dryss på hakkede mandler eller mandelflak og stek i 30 minutter til kake er pent gylden.
- Del kaka vertikalt i to, og legg fyll på den ene delen. Legg den andre delen oppå. Bruk ferdig vanilje- eller romkrem, lag av pakke eller lag fra bunnen av:
Eggekrem:
- 2 eggeplommer
- 40 g sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ts potetmel eller maisenna
- 0,5 l melk
- 1 dl kremfløte
Bland egg, sukker, vaniljesukker, potetmel og melk i en kjele og varm til det tykner. Rør godt hele tiden slik at kremen blir jevn.
Sett kasserollen i kaldt vann og avkjøl raskt. Pisk fløten stiv, og bland den sammen med eggekremen.
Rettens opphav
Kvæfjordkake ble kåret til «Norges nasjonalkake» i 2002, av Nitimens lyttere.
I følge «Kvæfjordkakas venner» (www.kvaefjordkaka.no) ble Kvæfjordkake første gang laget av Hulda Ottestad som drev «Café Alliance» i Harstad på 1920-tallet. Oppskriften tok utgangspunkt i en oppskrift på «Kongekake», men ble modifisert av Ottestad, blant annet med bakgrunn i at mandler, som det var mye av i kongekake, var dyrt på denne tiden.
Denne oppskriften ble sendt inn av May Britt Bischof til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.