close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Verdens beste

Verdens beste - eller Kvæfjordkake - er Norges nasjonalkake.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 45 minutter
  • location_on Troms
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 100 g margarin eller smør
  • 100 g sukker
  • 4 stk eggeplommer
  • 2 dl hvetemel
  • 112 ts bakepulver
  • 3 ss melk
  • 4 stk eggehviter
  • 212 dl sukker (til marengs)
  • 75 g hakkede mandler/mandelflak
  • 1 stk porsjon vaniljekrem/eggekrem

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 160 grader.
  2. Rør margarin og sukker hvitt. Pisk inn eggeplommene, en av gangen. Bland mel og bakepulver, og tilsett dette til margarinblandingen. Tilsett melk.
  3. Ha røra i en bakepapirkledd langpanne.
  4. Pisk eggehvite og sukker til stiv marengs og ha over røra. Dryss på hakkede mandler eller mandelflak og stek i 30 minutter til kake er pent gylden.
  5. Del kaka vertikalt i to, og legg fyll på den ene delen. Legg den andre delen oppå. Bruk ferdig vanilje- eller romkrem, lag av pakke eller lag fra bunnen av:

Eggekrem:

  • 2 eggeplommer
  • 40 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts potetmel eller maisenna
  • 0,5 l melk
  • 1 dl kremfløte

Bland egg, sukker, vaniljesukker, potetmel og melk i en kjele og varm til det tykner. Rør godt hele tiden slik at kremen blir jevn.

Sett kasserollen i kaldt vann og avkjøl raskt. Pisk fløten stiv, og bland den sammen med eggekremen.


place
Troms

Rettens opphav

Kvæfjordkake ble kåret til "Norges nasjonalkake" i 2002, av Nitimens lyttere.
I følge "Kvæfjordkakas venner" (www.kvaefjordkaka.no) ble Kvæfjordkake første gang laget av Hulda Ottestad som drev "Café Alliance" i Harstad på 1920-tallet. Oppskriften tok utgangspunkt i en oppskrift på "Kongekake", men ble modifisert av Ottestad, blant annet med bakgrunn i at mandler, som det var mye av i kongekake, var dyrt på denne tiden.
Denne oppskriften ble sendt inn av May Britt Bischof til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.