close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Oversikt over alle delen på en rein. Tegning: Máret Rávdná Buljo

Biđus

Tradisjonell samisk festmat.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 45 minutter
  • location_on Finnmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l vann
  • 2 kg skavet reinkjøtt
  • 4 ss hvetemel
  • 1 ss salt
  • 2 stk gulrøtter (fler eller færre etter smak og størrelse)
  • 6 stk poteter (fler eller færre etter smak og størrelse)
  • 100 g goastebuoidi (tørka reinfett)
  • 1 stk tørka reinbein

Fremgangsmåte

Ha først rundt fire desiliter kaldt vann i bunnen av gryta. Ha deretter i reinkjøttet. Fyll på mer vann til det dekker kjøttet. Bland deretter i hvetemel. Så kan du skru på varmen.

Rør hele tiden i gryta helt til det koker opp, for å hindre at hvetemelet synker ned og blandingen skiller seg. La det småkoke mens du skreller poteter og gulrøtter. Ha så disse oppi.

Så skaver du goastebuoidi (tørket reinfett) og har i biđusen. Hvis du bruker tørkede bein, koker du disse sammen med kjøttet fra starten av.

Det er først etter at du har tilsatt tørket reinfett og bein, du kan salte. Dette fordi reinfettet og beina kan være salte. Smak deg fram.

Biđusen er ferdig når potetene er kokt, reinskav trenger ikke å koke så lenge.

Biđus kan serveres med brød eller flatbrød.

Tips: Reinskav kan kjøpes frossent i gode dagligvarebutikker over hele landet. Reinfett og reinbein kan være vanskelig å få tak i i vanlig handel. Som et alternativ for å sette smak på retten, kan du enten bruke løk som tilsettes sammen med potet og gulrot, eller du kan lage en brun jevning av smør og mel som tilsettes gryta.


place
Finnmark

Rettens opphav

Denne oppskrifta har vi fått av Máret Rávdná Buljo fra Kautokeino. Máret og familien driver tradisjonell reindrift i Lødingen i Nordland, og hun har delt kunnskapen sin om samisk mattradisjon i Norges Bygdekvinnelags medlemsblad Bygdekvinner. Illustrasjonen til oppskrifta er ei tegning som viser hvordan alle de ulike delene av reinen har vært navngitt og brukt.