Marengsbunn med krem og friske bær

pavlova marengsbunn kake

Borghild Strekerud

Marengsbunn med krem og friske bær

Kjært barn har mange navn, også Pavlova. Smaker fantastisk med svisker.

kake

kremkake

marengs

pavlova

svisker

Kaker

Middels

60minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 6 stk eggehviter
  • 500 g sukker
  • 1.5 ss potetmel/maisenna
  • 1.5 ss eddik
  • 5 dl kremfløte
  • 1 stk boks vaniljekrem
  • 1 stk Jordbær, blåbær, bringebær eller annen frisk frukt kan brukes til pynt

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 150 grader.

Ha eggehviter og sukker i en bolle – hold igjen 2 ss med sukker. Pisk massen til den er stiv.

Bland 2 ss sukker med eddik og potetmel, rør godt sammen. Tilsett dette i eggehvite-massen. Det vil hjelpe marengsen til å holde seg lengre hvit under steking og blir tørrere innvendig. Pisk marengsen  i ca 5  – 10 minutter til.

Sett marengsen i  topper  på et bakepapiret,  størrelse 28 cm kakeform. Dette for at marengsen hever seg lettere og blir mer luftig innvendig.

marengs legges i kladder for at marengsen skal holde seg hvit lengre i steking og at den skal steke seg tørrere

Stek på 150 grader i ca 45 min, til den er lys og sprø.

Senk temperaturen til 120 grader og stek videre i ca 15- 20 minutter. Slå av varmen på ovnen og la marengsen avkjøles med ovnsdøren på gløtt.

Pynt marengsen med vaniljekrem , blandet med kremfløte.

Pynt med masse friske bær etter eget ønske.

Serveres omgående.

Rettens opphav

Jeg har fått oppskriften fra min svigermor på Strekerud. Hun serverte denne i alle år med svisker.

Bløtla svisker i en døgn. Deretter lot hun det få et oppkok og la dem på et fat. Så pynta hun marengsbunnen med pisket krem og la mange svisker jevnt fordelt over hele toppen. Hun la også svisker under kremen. Denne kaken smakte utrolig godt.

I etterkant ble kaken med marengsbunn døpt om til Pavlova og sviskene ble bytte ut med friske bær. Pasjonsfrukt og pasjonsfruktsaus er godt oppå Pavlovaen. Dette er en arv fra Australia og New Zealand der Pavlovaen ble funnet opp på 1920-tallet i anledningen den russiske ballettdanseren Anna Pavolvas turne i disse landene. Kaken regnes som en nasjonalrett i begge land.

Borghild Strekerud