close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


pavlova marengsbunn kake
camera_alt FOTO: Borghild Strekerud

Marengsbunn med krem og friske bær

Kjært barn har mange navn, også Pavlova. Smaker fantastisk med svisker.

kake
kremkake
marengs
pavlova
svisker
  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 60 minutter
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 6 stk eggehviter
  • 500 g sukker
  • 112 ss potetmel/maisenna
  • 112 ss eddik
  • 5 dl kremfløte
  • 1 stk boks vaniljekrem
  • 1 stk Jordbær, blåbær, bringebær eller annen frisk frukt kan brukes til pynt

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 150 grader.

Ha eggehviter og sukker i en bolle – hold igjen 2 ss med sukker. Pisk massen til den er stiv.

Bland 2 ss sukker med eddik og potetmel, rør godt sammen. Tilsett dette i eggehvite-massen. Det vil hjelpe marengsen til å holde seg lengre hvit under steking og blir tørrere innvendig. Pisk marengsen  i ca 5  – 10 minutter til.

Sett marengsen i  topper  på et bakepapiret,  størrelse 28 cm kakeform. Dette for at marengsen hever seg lettere og blir mer luftig innvendig.

marengs legges i kladder for at marengsen skal holde seg hvit lengre i steking og at den skal steke seg tørrere

Stek på 150 grader i ca 45 min, til den er lys og sprø.

Senk temperaturen til 120 grader og stek videre i ca 15- 20 minutter. Slå av varmen på ovnen og la marengsen avkjøles med ovnsdøren på gløtt.

Pynt marengsen med vaniljekrem , blandet med kremfløte.

Pynt med masse friske bær etter eget ønske.

Serveres omgående.


place
Østfold

Rettens opphav

Jeg har fått oppskriften fra min svigermor på Strekerud. Hun serverte denne i alle år med svisker.

Bløtla svisker i en døgn. Deretter lot hun det få et oppkok og la dem på et fat. Så pynta hun marengsbunnen med pisket krem og la mange svisker jevnt fordelt over hele toppen. Hun la også svisker under kremen. Denne kaken smakte utrolig godt.

I etterkant ble kaken med marengsbunn døpt om til Pavlova og sviskene ble bytte ut med friske bær. Pasjonsfrukt og pasjonsfruktsaus er godt oppå Pavlovaen. Dette er en arv fra Australia og New Zealand der Pavlovaen ble funnet opp på 1920-tallet i anledningen den russiske ballettdanseren Anna Pavolvas turne i disse landene. Kaken regnes som en nasjonalrett i begge land.

Borghild Strekerud