
Borghild Strekerud
Marengsbunn med krem og friske bær
Kjært barn har mange navn, også Pavlova. Smaker fantastisk med svisker.
Kaker
Middels
60minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 6 stk eggehviter
- 500 g sukker
- 1.5 ss potetmel/maisenna
- 1.5 ss eddik
- 5 dl kremfløte
- 1 stk boks vaniljekrem
- 1 stk Jordbær, blåbær, bringebær eller annen frisk frukt kan brukes til pynt
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 150 grader.
Ha eggehviter og sukker i en bolle – hold igjen 2 ss med sukker. Pisk massen til den er stiv.
Bland 2 ss sukker med eddik og potetmel, rør godt sammen. Tilsett dette i eggehvite-massen. Det vil hjelpe marengsen til å holde seg lengre hvit under steking og blir tørrere innvendig. Pisk marengsen i ca 5 – 10 minutter til.
Sett marengsen i topper på et bakepapiret, størrelse 28 cm kakeform. Dette for at marengsen hever seg lettere og blir mer luftig innvendig.
Stek på 150 grader i ca 45 min, til den er lys og sprø.
Senk temperaturen til 120 grader og stek videre i ca 15- 20 minutter. Slå av varmen på ovnen og la marengsen avkjøles med ovnsdøren på gløtt.
Pynt marengsen med vaniljekrem , blandet med kremfløte.
Pynt med masse friske bær etter eget ønske.
Serveres omgående.
Rettens opphav
Jeg har fått oppskriften fra min svigermor på Strekerud. Hun serverte denne i alle år med svisker.
Bløtla svisker i en døgn. Deretter lot hun det få et oppkok og la dem på et fat. Så pynta hun marengsbunnen med pisket krem og la mange svisker jevnt fordelt over hele toppen. Hun la også svisker under kremen. Denne kaken smakte utrolig godt.
I etterkant ble kaken med marengsbunn døpt om til Pavlova og sviskene ble bytte ut med friske bær. Pasjonsfrukt og pasjonsfruktsaus er godt oppå Pavlovaen. Dette er en arv fra Australia og New Zealand der Pavlovaen ble funnet opp på 1920-tallet i anledningen den russiske ballettdanseren Anna Pavolvas turne i disse landene. Kaken regnes som en nasjonalrett i begge land.
Borghild Strekerud