
Glass i bildet er lånt av Magnor Glassverk.
Tilslørte bondepiker
God smak går aldri av moten.
Desserter
Lett
20minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "4"- 3 dl eplemos
- 3 dl malt tørt brød eller knust kavring
- 3 dl sukker
- 2 ss smør
- 2.5 dl kremfløte
Fremgangsmåte
- Bland knust brød (eller kavring), sukker og smør i en stekepanne. Stek ved svak varme til blandingen har en gylden farge og blir sprø. Rør hele tiden. Avkjøl.
- Pisk fløte til krem.
- Legg eplemos, stekt brød og krem lagvis i en dessertbolle eller porsjonsglass.
Det er raskt og enkelt å lage eplemosen selv. Prøv gjerne denne oppskriften!
Rettens opphav
Det blir sagt at det var Ivar Aasen som først «oppdaget» tilslørte bondepiker. Ryktene skal ha det til at han var veldig forelsket i en jente som lagde denne desserten, og han fridde mange ganger uten å få ja. En vakker dag tilbød jenta Aasen å smake på søtsakene hennes. Aasen var ikke vond å be, men ble skuffet da han skjønte det var snakk om dessert. Så skuffet at han ga desserten navnet «Tilslørte bondepiker». Siden har dette blitt en tradisjonsrik dessert, i bruk over store deler av landet.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.