close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


tre glass med tilslørte bondepiker
camera_alt FOTO: Glass i bildet er lånt av Magnor Glassverk.

Tilslørte bondepiker

God smak går aldri av moten.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Lett
  • timer 20 minutter
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 dl eplemos
  • 3 dl malt tørt brød eller knust kavring
  • 3 dl sukker
  • 2 ss smør
  • 212 dl kremfløte

Fremgangsmåte

  1. Bland knust brød (eller kavring), sukker og smør i en stekepanne. Stek ved svak varme til blandingen har en gylden farge og blir sprø. Rør hele tiden. Avkjøl.
  2. Pisk fløte til krem.
  3. Legg eplemos, stekt brød og krem lagvis i en dessertbolle eller porsjonsglass.

Det er raskt og enkelt å lage eplemosen selv. Prøv gjerne denne oppskriften!


place
Østfold

Rettens opphav

Det blir sagt at det var Ivar Aasen som først "oppdaget" tilslørte bondepiker. Ryktene skal ha det til at han var veldig forelsket i en jente som lagde denne desserten, og han fridde mange ganger uten å få ja. En vakker dag tilbød jenta Aasen å smake på søtsakene hennes. Aasen var ikke vond å be, men ble skuffet da han skjønte det var snakk om dessert. Så skuffet at han ga desserten navnet «Tilslørte bondepiker». Siden har dette blitt en tradisjonsrik dessert, i bruk over store deler av landet.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.