- Kok rummen i ca. 15 til 20 minutt.
- Bland litt sukker i det fyrste mjølet og sikt det inn i den kokande rummen, litt og litt. Lat det koke til fløtet (feittet) kjem. Ta av litt av fløtet til «pynt» på grauten.
- Spe med kokande mjølk litt og litt. Lat grauten koke opp mellom kvar speing. Spe til passe konsistens.
- Kok godt, minst fem til ti minutt. Smak til med salt og sukker.
Rummegraut frå Øystre Slidre
Tradisjonsrik rømmegrøt etter oppskrift fra Valdres.
local_offer Grøtlocal_dining Middelstimer 45 minutterlocation_on Oppland-
favorite_border
Ingredienser
- 21⁄2 l rumme
- 250 g kveitemjøl
- 11⁄4 l mjølk
- 10 ss sukker
- 2 ts salt
Fremgangsmåte
Rettens opphav
I Øystre Slidre tas det ikke lett på kokingen av rømmegrøt. Her snakker vi om stolthet og tradisjoner like saftige og smakfulle som rømmegrøten. Liv Skattebo, som er kilde til denne oppskriften, forklarer at rømmegrøten fra Øystre Slidre skiller seg ut fra resten av Valdres fordi det tilsettes sukker i grøten. Rømmegrøten serveres til spesielle anledninger og er ikke hverdagskost. Rømmegrøten følger valdresingene fra vugge til grav, når den serveres på barselbesøk, i barnedåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. Tidligere var det tradisjon å koke «slåttegraut» når «slåtten» var ferdig. I tidligere tider ble grøten kokt av det folk hadde for hånden, og oppskriften ble kanskje ikke fulgt helt slavisk.