close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kvinne i bunad

Tradisjonsmat på festbordet

Mai måned er fullspekket med anledninger til å sette tradisjonsrike retter på menyen. Her finner du tips til alt fra koldtbord til kakebord.

today Publisert: 10.07.2017
create Forfatter: Gunn Sørum
Trykk på linkene på hver rett i artikkelen for å gå til oppskrift. 

Invitert gjester til 17.mai, konfirmasjonsfeiring eller til en langhelg-lunsj? Få måneder byr på så mange anledninger til å sette tradisjonsmat på menyen som mai. Tradisjonsmattipsene får du her.


Tradisjonsrike koldtbordfavoritter

Å samle ulike retter på et koldtbord er perfekt til selskaper. Det meste av maten kan lages på forhånd, og sjansen er stor for at alle gjestene finner noe de liker.

På et klassisk koldtbord finner man gjerne røkelaks eller gravet laksspekemat, eggerøre og potetsalat, karbonader og en grønn salat. Et ostefat med ulike typer ost er alltid populært og krever lite forberedelse. I Norge har vi om lag 200 små og store osteprodusenter, så det er mange spennende norske oster å velge i. Sammen med hjemmebakte rundstykker eller horn, med godt smør til, har du på alle måter et fullverdig koldtbord. 

Om du ønsker mer variasjon kan en klassisk kabaret med skalldyr være verdt å bringe fram igjen i lyset. Innholdet i kabareten kan varieres ut i fra hva du liker, og er du kreativ med mønsteret blir dette fort et blikkfang på festbordet. En annen klassiker som garantert vil imponere er helkokt ørret.

kabaret på fjøl med dressing i skål

Innholdet blir også fort mer spennende om du prøver variasjoner av klassiske retter. Hva med å prøve gravet røye med sennepssaus, eller syltet ørret etter en gammel oppskrift fra Toten? Man kan også bruke røkelaks til å lage en lekker laksemousse

Tilbehøret er viktig, og også finner vi mange spennende alternativer innen den norske tradisjonsmaten. Hva med å prøve syltede rødbeter, ripsgele eller pepperrotkrem?


Festmiddag på tradisjonelt vis

Hva som historisk har stått på menyen ved festlige anledninger varierer rundt om i landet. Vi vet imidlertid at stek fra eget slakt har vært vanlig flere steder. Ferskt kjøtt og suppe i ulike varianter er også en klassiker vi finner i flere områder. Og vi kan selvsagt ikke glemme rømmegrøten! Sammen med spekemat er det et perfekt festmåltid.

Om du ønsker et tradisjonelt preg på en finere festmiddag er altså suppe og kjøtt et godt valg. Kalvestek med fløtesaus er også et nydelig alternativ til de store anledninger.

kuvert på blondeduk


Desserter med smak av tradisjon

Historisk var det daglige kostholdet nøkternt og sparsomt, og det var ikke ofte mulig å kunne unne seg noe søtt og godt som avslutning på måltidet. Rundt 1900 skjedde imidlertid flere endringer som gjorde at dessert ble mer vanlig å finne på menyen hos folk flest.

Om du ønsker et virkelig historisk sus over desserten er melkeretter som dravle eller soingraut et godt valg, men vær obs på at man må sette av litt tid til tilberedningen. Resultatet er imidlertid de store anledningene verdig!

Blant nyere, men like fullt tradisjonsrike, desserter kan Dronning Maud-pudding, vingelé eller karamellpudding være gode valg. Andre klassikere til finere bruk er sherrypudding, fløterand og kalvedans.


kakebord

Kaker til fest

Fra 1900 og utover ble mulighetene for å bake stadig bedre – mye på grunn av komfyrens inntog. Dermed ble det også mer vanlig med de bugnende kakebordene som er tradisjon i mange familier i dag.

Klassikere som bløtkake, Kvæfjordkake, gjærkringle og fyrstekake er selvskrevne for mange den dag i dag.

Om du ønsker å prøve andre varianter kan vi anbefale både glutenfri festkake fra Voss og en deilig krokankake med luftig sukkerbrød fylt med smørkrem og hjemmelaget krokan. 

krokankake på fat


Finn flere oppskrift på mat, bakst og kaker i «Finn oppskrift» i menyen øverst