
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Karbonader med stekt løk
Til snitter, koldtbord eller til middag - karbonader er lett å like!
Middagsretter
Lett
20minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "4"- 500 g karbonadedeig
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 0.5 stk potetmel
- 0.5 dl vann
- 3 ss smør eller margarin (til steking)
- 1 stk stor løk
Fremgangsmåte
- Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.
- Form deigen til 8 store flate kaker. Om du vil kan du lage rutemønster på overflaten med en kniv.
- Brun karbonadene på begge sider i smør ved forholdsvis sterk varme. Senk varmen og etterstek i 2-3 minutter.
- Skjær løken i ringer og stek i smør på medium varme. For å få ekstra karamellisering av løken kan man strø på litt sukker.
Karbonader er fin middagsmat med poteter, grønnsaker og brun saus, som du finner oppskrift på her (åpner i ny fane).
Rettens opphav
Ved slakting av dyr skulle hele slaktet brukes – ikke noe måtte gå til spille. Småkjøtt ble hakket og brukt til karbonader og kjøttkaker, sammen med innmat, restekjøtt og lignende. I starten ble det brukt hakkeblokk til å hakke kjøttet, men dette var svært tungt arbeid. Fra slutten av 1800-tallet kom kjøttkverna og lettet arbeidet, og utover på 1900-tallet ble den mer vanlig. I samme periode ble også hermetisering tatt i bruk i større grad, og karbonader var blant rettene som ble nedlagt hermetisk på bokser og glass.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.