Kalvedans

kalvedans på asjett

Kalvedans

Eksklusiv og deilig dessert av råmelk.

Desserter

Lett

70minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

string(1) "6"
  • 7 dl råmelk
  • 2 dl helmelk
  • 4 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 160 grader.
  2. Bland alle ingrediensene og hell røren i en dyp ildfast form.
  3. Stek formen i vannbad i en time – prøv med en skje om puddingen er stiv.

Kalvedans kan serveres varm med sukker og kanel eller kald med rød saus, som du finner oppskrift på her (åpner i ny fane).

Rettens opphav

Råmelk, som er den første melka kua får etter kalving, har et høyere proteininnhold enn «vanlig» melk. Derfor vil melka bidra til at puddingen stivner uten å bruke gelatin eller egg. Fra Østfold sies det at man brukte melka fra de tre første målene til råmelkspudding eller kalvedans. Råmelkspannekaker og -vafler var også populæt. Dette var og er sjelden kost, siden råmelk kan være vanskelig å få tak i – spesielt i dag som de fleste av oss ikke har kuer selv.
Denne oppskriften ble sendt inn av Beate Hovin til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.