
Kalvedans
Eksklusiv og deilig dessert av råmelk.
Desserter
Lett
70minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "6"- 7 dl råmelk
- 2 dl helmelk
- 4 ss sukker
- 1 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 160 grader.
- Bland alle ingrediensene og hell røren i en dyp ildfast form.
- Stek formen i vannbad i en time – prøv med en skje om puddingen er stiv.
Kalvedans kan serveres varm med sukker og kanel eller kald med rød saus, som du finner oppskrift på her (åpner i ny fane).
Rettens opphav
Råmelk, som er den første melka kua får etter kalving, har et høyere proteininnhold enn «vanlig» melk. Derfor vil melka bidra til at puddingen stivner uten å bruke gelatin eller egg. Fra Østfold sies det at man brukte melka fra de tre første målene til råmelkspudding eller kalvedans. Råmelkspannekaker og -vafler var også populæt. Dette var og er sjelden kost, siden råmelk kan være vanskelig å få tak i – spesielt i dag som de fleste av oss ikke har kuer selv.
Denne oppskriften ble sendt inn av Beate Hovin til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.