Vingelé

vinegele i bolle

Vingelé

Festfin dessert som er enkel å lage.

Desserter

Lett

3timer

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

string(1) "4"
  • 2 dl hvitvin
  • 1 dl sherry
  • 1 dl vann
  • 0.5 stk sitron (presses)
  • 100 g sukker
  • 6 stk gelatinplater
  • 1 dl druer (til pynt)

Fremgangsmåte

  1. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Klem deretter ut vannet.
  2. Kok opp vann, og løs opp gelatinen i dette. Tilsett sitronsaft og sukker. Rør til sukkeret er oppløst.
  3. Rør inn hvitvin og sherry.
  4. Hell blandingen i en dessertskål og sett kaldt i noen timer eller natten over.

Pyntes med halve druer. Serveres eventuelt med pisket krem.

Rettens opphav

Vingéle har vært brukt i Norge i lang tid, blant annet finner vi en oppskrift på denne desserten i Karen Dorothea Bangs bok «Fuldstændig norsk kogebog til brug såvel i større som mindre husholdninger» fra 1835.
Denne oppskriften ble sendt inn av Trine Amalie Sjøvold til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Oppskriften er fra Mona Cappelen.