
Vingelé
Festfin dessert som er enkel å lage.
Desserter
Lett
3timer
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "4"- 2 dl hvitvin
- 1 dl sherry
- 1 dl vann
- 0.5 stk sitron (presses)
- 100 g sukker
- 6 stk gelatinplater
- 1 dl druer (til pynt)
Fremgangsmåte
- Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Klem deretter ut vannet.
- Kok opp vann, og løs opp gelatinen i dette. Tilsett sitronsaft og sukker. Rør til sukkeret er oppløst.
- Rør inn hvitvin og sherry.
- Hell blandingen i en dessertskål og sett kaldt i noen timer eller natten over.
Pyntes med halve druer. Serveres eventuelt med pisket krem.
Rettens opphav
Vingéle har vært brukt i Norge i lang tid, blant annet finner vi en oppskrift på denne desserten i Karen Dorothea Bangs bok «Fuldstændig norsk kogebog til brug såvel i større som mindre husholdninger» fra 1835.
Denne oppskriften ble sendt inn av Trine Amalie Sjøvold til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Oppskriften er fra Mona Cappelen.