
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Krokankake
Nydelig kake med smørkrem og krokan - ei perfekt festkake!
Kaker
Middels
1timer
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "1"- 6 stk egg
- 2 dl sukker (til sukkerbrødet)
- 3 dl hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 300 g smør eller margarin
- 300 g melis
- 3 dl vaniljekrem
- 200 g mandler
- 200 g sukker (til krokanen)
Fremgangsmåte
Sukkerbrød:
- Forvarm ovnen til 170 grader.
- Pisk egg og sukker til stiv eggedosis, cirka 10-15 minutter.
- Sikt i hvetemel og bakepulver, og vend dette forsiktig inn med en slikkepott.
- Hell røren i en godt smurt springform på 26 centimeter i diameter.
- Stek sukkerbrødet midt i ovnen i 35-40 minutter. Avkjøl på rist.
Smørkrem:
- La smør og vaniljekrem stå i romtemperatur en stund før du skal lage kremen. Det er viktig at begge kremene har samme temperatur, for at den ikke skal skille seg.
- Rør smør og melis sammen til det er lett og luftig.
- Tilsett vaniljekremen litt etter litt. Bland til en jevn krem.
Krokan:
- Ha sukker og hakkede mandler i en stekepanne på svak varme. La det smelte til blandingen er lysebrun.
- Hell krokanen tynt utover en bakepapirkledd stekeplate. La den bli kald og stiv.
- Ha krokanen i en tykk plastpose og bruk et kjevle eller en flaske til å knuse den i små biter.
Montering:
- Del sukkerbrødet i tre deler. Bre krem utover den nederste delen og strø på krokan.
- Gjenta med neste lag.
- Smør resten av kremen jevnt utover kaken. Strø med resten av krokanen på toppen og sidene av kaken.
Rettens opphav
Mandler har vært brukt i Norge siden middelalderen, men ble lenge betraktet som en relativt eksklusiv ingrediens som ble brukt ved finere anledninger. Krokan er blant annet omtalt i Karen Dorothea Bangs bok «Fuldstændig norsk kogebog til brug såvel i større som mindre husholdninger» fra 1835.
Denne oppskriften er fra Anne Engebretsen og ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.