close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


karbonader på fat
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Karbonadar med havregryn

Gode karbonader til middag, koldtbord eller som pålegg.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 30 minutter
  • location_on Hordaland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g kjøttdeig
  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 2 ss potetmjøl
  • 1 ts kjøttkakekrydder
  • 14 ts pepar
  • 1 ts salt
  • 4 dl mjølk/vatn
  • 1 stk egg
  • 1 ss finhakka lauk
  • 2 ss smør til steiking
  • 1 stk lauk

Fremgangsmåte

  1. Bland kjøttdeig med havregryn, potetmjøl og krydder. Spe med mjølk – litt om gongen.
  2. Ha i samanpiska egg og finhakka lauk.
  3. Form til runde kaker og steik på middels varm panne.

Kan serverast som middagsrett med bruna lauk, kokte poteter og rotgrønnsakstappe eller som pålegg på brød med bruna lauk.


place
Hordaland

Rettens opphav

Tidligare vart det nytta hakkeblokk til å hakke kjøtt, men dette var arbeidskrevjande. Kjøttkvern var mogelig å få tak i rundt 1890, men var ikkje vanlig i norske heimar før 20 – 30 år seinare. Til karbonader og kjøttkaker vart det truleg nytta kjøtt som ikkje kunne nyttast til anna mat; innmat, småkjøtt, restekjøtt etc. I slaktetida vart det laga til mat av heile dyret, alle delar måtte nyttast.
Denne oppskriften ble sendt inn av Guro Kristi Holmberg i Stord Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.