close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kringle i skiver

Gjærkringle

Nybakt kringle - det er godt, det!

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 175 g smør
  • 5 dl melk
  • 75 g gjær
  • 1 stk egg
  • 150 g sukker
  • 112 ts kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • 1 stk egg til pensling
  • 2 ss mandelflak eller perlesukker

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og ha i melken. Varm til det er fingervarmt, 37ºC.
  2. Rør ut gjæren i litt av melkeblandingen, og ha alt over i en bakebolle. Om du bruker tørrgjær kan denne tilsettes sammen med hvetemelet.
  3. Tilsett sammenpisket egg, sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Elt sammen til en smidig deig, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett eventuelt resten av melet ved behov.
  4. Dekk bakebollen med plast, og sett deigen til heving et lunt sted i 30-40 minutter.
  5. Elt den hevede deigen lett sammen og trill ut til en lang pølse, cirka 1 meter. Klem eller kjevle den ut til bredden er cirka 15 centimeter. Velg et av fyllene som foreslås lenger ned, og fordel ønsket fyll langsetter midten av deigen.
  6. Rull sammen og form til kringleform på et stekebrett. Husk å legge skjøten ned.
  7. Dekk til og la kringlen etterheve i 50-60 minutter.
  8. Pensle med sammenpisket egg og dryss med mandelflak eller perlesukker.
  9. Stek på nederste rille ved 190ºC i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Fyll 1: 100 g mandler males og blandes med 1 eggehvite og 1 dl sukker.

Fyll 2: 4 dl vaniljekrem

Fyll 3: Smør, sukker, kanel og eventuelt rosiner

Fyll 4: Fast eplesyltetøy

 

 


place
Østfold

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.