Gravet røye:
- Fileter fisken og la skinnet sitte på.
- Bland sukker og salt i forholdet 60 % salt/ 40 % sukker. Strø litt av blandingen i et dypt fat sammen med dill. Legg fisken med skinnsiden ned, strø med mer av blandingen og strø over dill. Legg den andre fileten med kjøttsiden ned mot den ferdig krydrede fileten, og strø på mer salt og sukker og dill. Dekk fatet med folie.
- Legg ei skjærefjøl over og sett en hermetikkboks eller annet med litt vekt på toppen. Det er viktig at kjøttsidene ligger tett inntil hverandre.
- Sett fatet i kjellertemperatur. Om du må ha det i kjøleskap bør formen stå framme i romtemperatur i 2-3 timer daglig.
- Fiskes må vendes to ganger om dagen slik at laken som dannes får trekke inn. Fisken er ferdig etter 2-4 dager, alt etter størrelsen på fisken.
Sennepssaus:
- Rør sammen sennep, sukker og eddik. Visp inn oljen, litt om gangen. Bland i dillen. Smak til med hvit pepper.
Serveringstips
Smør sennepssaus på lefse eller lompe. Ta skinnet av fisken og legg fisk på den smurte lefsa. Rull sammen og skjær i biter. Fest med tannpirker. Serveres som forrett, på koldtbord eller som en smårett.