close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Spis norsk bygg!

Norges Bygdekvinnelag setter søkelyset på det norske byggkornet med "Aksjon spis norsk bygg!".

today Publisert: 09.06.2020
create Forfatter: Ingrid Lamark

I det tradisjonelle kjøkkenet er det store mengder av den bærekraftige, velsmakende og sunne byggrynsmaten.


Visste du att bygg sannsynligvis var den aller første kornsorten menneskene begynte å dyrke? Det er gjort arkeologiske funn i Etiopia som tyder på at bygg ble dyrka som kulturplante for 10.000 år siden. Til Norge og Norden kom byggrynet i yngre steinalder – det vil si omlag 4000 år før vår tidsregning.

Bygg er dessuten den kornsorten vi dyrker mest av i Norge. Her til lands brukes byggryn mye til dyrefôr og det lages en del byggmalt til ølbrygging, men bygg er også en ypperlig matplante. Bygg var tidligere en større del av det tradisjonelle kostholdet i Norge enn kornsorten er idag. Med tradisjonsmatoppskrifter finner vi mange forskjellige innganger til å bruke byggryn og byggmel.

Med innovasjon og utvikling av nye produkter, blir byggryn enklere tilgjengelig for forbrukerne og enklere å lage til i en travel hverdag. Det finnes for eksempel forkokte byggryn til middagsmaten og raske varianter av byggrynsgrøt, som bare tar noen minutter å lage til.

Bygg kan brukes som hele korn og som mel, og du finner bygg-oppskrifter både til både middag, dessert, grøt, brød og baking. I oppskriftsdatabasen vår har vi mange varianter, kikk i denne lista og finn din favoritt:

Middagsmat

terrine med byggrynssuppe

Kjøttsuppe med byggryn

Grynpølse

Kvitpøsje

Grynasteik

Raspekaker

Mjølkegryn

Ballsup

Surpølse

Suppe med storfekjøtt  og byggryn

Mjølkegraut og stekt flesk

Hakkpøls

Komle

Grynsodd

Dessert

byggrynskrem i kopp

Byggrynskrem

Byggrand med tyttebær

Kleppsup

Grøt

risgrøt i trebolle

Risengrynsgrøt med bygg

Baking

Mjukbrød

Torpeklining

Gorobrød

Skrivabrød

Gorobrød

Stykkjybrød

Surdeigsstarter

Det kan bli riktig lekkert med bygg! I 2016 vant bygdekvinna Laila Røsholt Rød NM i graut. Vinnergrøten var denne spenstige festgrøten, der byggryn og byggmel fikk selskap av bokhvete og tyttebær.