I det tradisjonelle kjøkkenet er det store mengder av den bærekraftige, velsmakende og sunne byggrynsmaten.
Visste du att bygg sannsynligvis var den aller første kornsorten menneskene begynte å dyrke? Det er gjort arkeologiske funn i Etiopia som tyder på at bygg ble dyrka som kulturplante for 10.000 år siden. Til Norge og Norden kom byggrynet i yngre steinalder – det vil si omlag 4000 år før vår tidsregning.
Bygg er dessuten den kornsorten vi dyrker mest av i Norge. Her til lands brukes byggryn mye til dyrefôr og det lages en del byggmalt til ølbrygging, men bygg er også en ypperlig matplante. Bygg var tidligere en større del av det tradisjonelle kostholdet i Norge enn kornsorten er idag. Med tradisjonsmatoppskrifter finner vi mange forskjellige innganger til å bruke byggryn og byggmel.
Med innovasjon og utvikling av nye produkter, blir byggryn enklere tilgjengelig for forbrukerne og enklere å lage til i en travel hverdag. Det finnes for eksempel forkokte byggryn til middagsmaten og raske varianter av byggrynsgrøt, som bare tar noen minutter å lage til.
Bygg kan brukes som hele korn og som mel, og du finner bygg-oppskrifter både til både middag, dessert, grøt, brød og baking. I oppskriftsdatabasen vår har vi mange varianter, kikk i denne lista og finn din favoritt:
Middagsmat
Suppe med storfekjøtt og byggryn
Dessert
Grøt
Baking