- Mjuk smult (skal vere over romtemperatur, men ikkje smelta.)
- Elt saman med potetstappe, mjølk, litt kveitmjøl og byggmjøl til fast deig.
- Kjevl ut til ein kvadratisk leiv. Bruk rutakjevle på slutten, og avslutt med å gå over med ei piggtrinse. Del opp i firkantar og steik brøda pent på båe sider til dei er sprø. Hugs å steikje den sida du kjevla på fyrst. Takka på 5-6.
- Smør på godt smør og Gudbrandsdalsost.
Stykkjybrød
Tradisjonsrik bakst frå Vågå.
local_offer Brødmat/Bakverklocal_dining Middelstimer 2 timerlocation_on Oppland-
favorite_border
Ingredienser
- 1 kg smult
- 1 kg potetstappe
- 5 dl mjølk
- 1⁄2 ts natron
- 1⁄2 ts salt
- 250 g kveitmjøl
- 1300 g byggmjøl
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Vågå Bygdekvinnelag. Dei skriv at stykkjybrød heiter og Storrummbrød, og vart laga til jul når det var tilgang på smult på gardane. Dei vart ofte ete med rauost på, men mange brukar syltetøy og. Ei dei prata med visste om at nokon et dei med sylt på! Det var det nok ikkje mange som brukte, men nokon var det!