close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


terrine med byggrynssuppe
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Kjøttsuppe med byggryn

En god og næringsrik suppe.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 1.5 timer
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l vann
  • 500 g suppekjøtt
  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann (til bløtlegging av gryn)
  • 3 stk gulrøtter
  • 3 stk skiver kålrot
  • 1 stk purre
  • 12 stk sellerirot eller persillerot
  • 2 ts salt (etter smak)
  • 1 ts pepper (etter smak)

Fremgangsmåte

Kvelden før: legg 1 dl byggryn i 2 dl vann natta over. Du kan eventuelt bruke byggryn fra boil-in-bag eller lignende. I så tilfelle trenger du ikke legge grynene i bløt.

  1. Ha grynene i en kjele med 1 liter vann og kok i en halvtime.
  2. Del kjøttet og grønnsakene i terninger.
  3. Ha kjøttet i suppa og la det koke i en time. La grønnsakene koke med de siste 15 minuttene.

place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Suppe i ulike varianter - alt etter som hvilke råvarer man hadde tilgang til - har blitt laget til "alle tider" i Norge. Fra Akershus blir suppe med salt kjøtt, pølse, erter eller byggryn og grønnsaker nevnt som vanlig mat å servere under høyonn og potetopptaking på høsten. Ofte brukte man flere typer salt kjøtt i slike supper, som lettsaltet svineknoke, fårikålkjøtt eller høyrygg av okse. Det gir også god smak å bruke ulike kjøttsorter sammen på denne måten. Byggryn ble brukt for å gjøre suppa fyldigere og mer mettende.