Grynpølse «ala Sinni»

Grynpølse «ala Sinni»

Dette er en rett som er brukt i mange strøk av det indre Østlandet.

Middagsretter

Lett

2timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 0 kg griseknoke
  • 4 stk gulerøtter
  • 250 g gule erter
  • 1 stk purre
  • 250 g byggryn
  • 6 stk store løk
  • 0 ukjent Vann

Fremgangsmåte

  1. Byggryn og erter legges i bløt kvelden før. Er knoken svært salt, legges den også i bløt kvelden før i friskt vann, som slås ut.
  2. Bygggryn og erter kokes sammen med knoken/rester av spekeskinke (om usaltet knoke) i cirka to timer. Ta ut kjøttet, rens det og kutt i små biter.
  3. Gulerøtter, purre og løk renses og kuttes i biter. Alt kokes sammen med kjøttet til gjennomkokt.

Serveres godt varm, med flatbrød eller grovt brød til. Kokte poteter kan varmes til, eventuelt kan du ha oppkuttede biter i retten. Pepper kan kvernes over på servert rett, og noen liker tyttebærsyltetøy til. Retten smaker godt etter oppvarming, og kan godt fryses.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Nordre Land Bygdekvinnelag. De skriver:
«Dette er en rett som er brukt i mange strøk av det indre Østlandet, og som har sitt utgangspunkt i å benytte det en hadde igjen av rester fra fleskeknoker, spekeskinker eller annet saltet kjøtt, mest av gris. I matknappe tider ble retten brukt så ingenting gikk til spille, og en hadde i de grønnsakene en hadde til rådighet. Mest ble poteter brukt enten til retten eller oppknuppet i, samt løk.Noen brukte også gressløk. Sammen med byggryn som var rimelig, ble dette en sterk og kraftig hverdagsrett.
En del barn har minner om retten som litt kjedelig og kalte den for “grinpølse”. Dagens utgave inneholder mer grønnsaker av ulike slag, og vi har satt “a la Sinni” på den da dette betegner våre bygder Østsinni og Nordsinni, Nordre Land.
Begge har sine varianter ,og vi har blandet de til en moderne rett, som like godt kan serveres til fest som på en hverdag.»