Surdeig

Surdeig

Surdeigsstarter etter oppskrift fra Rogaland.

Brødmat/Bakverk

Lett

20minutter

Rogaland

Lagre som favoritt

Ingredienser

string(1) "1"
  • 250 g sammalt rug
  • 3.75 dl vatn
  • 25 g fersk gjær

Fremgangsmåte

  1. Løs opp gjær i lunka vatn. Rør i rug.
  2. La dette modnes på kjøkkenbenken i 2-3 døgn. Kan oppbevares i kjøleskap i flere uker (3-4 uker) etter modning. Deigen skal lukte litt syrlig og se litt rart ut i konsistens.

Denne surdeigen er fin å bruke til jærske syrekaker, som du finner oppskrift på her.

Surdeigen kan «holdes i live» ved å «mate» den fast, f.eks. én gang i uka. Det er ulike måter å gjøre dette på. En måte er å ta 2 spiseskjeer surdeig av surdeigstarteren, og tilsette 100 gram fint hvetemel og 100 gram sammalt hvete, samt 2 dl lunkent vann. Dette røres godt sammen, og oppbevares i en lukket boks i kjøleskapet. Surdeigen må tas ut i god tid før bruk, slik at den får romtemperatur. Om du «glemmer» den, kan du bare ta av litt mindre surdeig og bygge den opp igjen.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Astrid Lund Folkvord i Sandnes Bygdekvinnelag.