Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat.
Borghild Strekerud har kost seg stort med å sette opp forslag til menyer til påskedagene:
- Påskefrokost/påskelunsj
- Søtt og godt i påsken
- Bålmat i påsken
- Påskemiddagene
Påskefrokost/påskelunsj
Nordmenn har tradisjon for lange frokoster/lunsjer i påsken sammen med familie og venner. På bordet står det gjerne flere små retter.
Eggerøre går igjen på mange bord. Det er ikke tilfeldig, fordi eggerøre passer til det meste av tilbehør. Silderetter som sildesalat og sennepssild, røkt eller gravet laks eller spekemat er alltid en fulltreffer som tilbehør.
Kombinasjonen laks og kaviar er fantastisk godt. Lakserull er en god rett som bare må prøves.
Et tips til denne retten er å tilsette tre plater gelatin. Den vil bidra til å gi retten en bedre konsistens og kan lettere skjæres i skiver. Tilsett litt purre og rød lodderogn i røra, det gir en fin fargekombinasjon. Lodderogn kan også tilsettes i dressingen.
En glemt perle er laksemousse. Den er enkel å lage og smaker veldig godt.
Andre retter som smaker godt på påskebordet er fisk- og skalldyrkabaret med remulade og leverpostei med sylta rødbeter.
Nybakte brød og lefser er godt tilbehør. Forslag på bakverk kan være rundstykker, firkornbrød, potetlefse fra Hadeland og havrebrød.
Søtt og godt i påsken
Til påske syns jeg det er fint å bake gule kaker.

Lady Goldenglow fra boka «Ta kaka».
Jeg har funnet fram til tre kaker som har brukt smaken av appelsin på forskjellige måter. Lady Goldenglow kombinerer appelsinsmak med mørk sjokolade. Honningkake er en formkake der appelsinen kombineres med smaken av honning, kanel og nellik. En annen formkake er appelsinkake. Den har en syrlig og frisk glasur med saft av appelsin og sitron.
Er vi så heldig å få påskesol, er det ingenting som slår nytelsen av å sitte i solveggen med en rykende varm kopp kakao, gjerne toppet med krem.
Deilig bålmat
Bålmat kan være enkelt som pølser eller karbonader. Blir det pent vær i påsken, prøv dere gjerne på noen av oppskriftene under.

Elggryte på bål.
Elggryte på bål er en fantastisk regnbue av smaker. En tradisjonell rett fra Finnskogen, som er delt av legendariske Else Waalberg som drev kafeen Mullikalla på på Svullrya, er Elses silpo. Begge disse rettene passer godt til å bruke opp restemat. Et tips er å skjære opp alt hjemme og ta det med i ryggsekken.

Muffeluffer.
Kos å steke på bålet er muffeluffer og sveler. De kan stekes i stekepanne, men det er også mulig å få tak i stekehelle som varmes opp av bålet.
Påskemiddager
Forrett:
Hovedretter:
Lettsaltet eller røkt svineknoke med rotmos.
Et tips er å bruke både lettsaltet og røkt svinekjøtt. Kombinasjonen av disse smakene passer fortreffelig sammen.
Stekte rotgrønnsaker er godt tilbehør til svineknoken. Forslag til rotgrønnsaker er selleri, persillerot, gulrot, rødbeter og polkabete. Rotgrønnsakene krydres med litt salt og timian. Hell over litt olje. Stekes på ca 150 grader til grønnsakene er møre.
Dessert:
Den rojale desserten Dronning Maud-pudding. Et tips er å tilsette lit portvin eller sherry for å en fyldigere smak. Bruk godt med finhakket kokesjokolade.
En klassisk dessert til jul, såvel som påske er karamellpudding.
Nyt påsken og god maten, laget fra bunnen av😎🐣