close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Jon Marius Nilsson

Elggryte på bål

Fantastiske regnbue av smaker som også kan lages på komfyr.

bålmat
beredskap
elg
elgskav
gryte
rådyr
viltkjøtt
  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 20 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 600 g elgkjøtt
  • 2 ss meierismør
  • 200 g bacon
  • 200 g blandet sopp
  • 200 g gulrøtter i biter
  • 200 g beter i biter
  • 400 g potet i biter
  • 1 stk stor løk, grovhakkes
  • 1 stk purre, skjæres i strimler
  • 112 dl fløte
  • 1 dl rømme eller creme fraiche
  • 2 dl viltkraft eller buljong
  • 1 ss maizenna, rørt ut i litt vann
  • 1 ss tørket timian
  • 1 ts knuste einebær
  • 3 stk fedd litt finhakket hvitløk etter smak
  • 12 dl solbærsaft etter smak, for sødme
  • 1 stk smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte

Elgkjøttet stekes i smør og legges til side.

Stek bacon.

Brun soppen og ha i løk, hvitløk og purre og brun videre.

Tilsett grønnsakene og krydder og stek videre et par minutter.

Ha i kraften og kok grønnsakene møre.

Tilsett fløte og rømme og kok opp.

Jevnes med maizenna og smakes til med salt og pepper. Eventuelt også  solbærsaft.

Smak til med salt og pepper.

Tips

Elggryta kan også lages med rådyr, som det er mye av i Frogn.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Gryteretten er en tradisjonsrett fra Frogn, delt av Frogn Bygdekvinnelag i forbindelse med beredskapskurs i 2025.

Koking i gryte er eksempel på rett som kan lages på bål, om det ikke er noe strøm.

Å lage mat i gryte over åpen flamme, er det lange tradisjoner for i Norge.

Frogn i Akershus er et av områdene i Norge som har god tilgang på elg.