close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


sild på gaffel

Sennepsild

Like godt til julens koldtbord som til påskefrokosten.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Lett
  • timer 2.5 timer
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 250 g sildefileter
  • 2 dl rømme
  • 3 ss ravigottesaus
  • 1 ss sukker
  • 1 stk bunt dill
  • 1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

  1. Vann ut sildefiletene i en blanding av melk og vann, i cirka 2 timer.
  2. Del filetene i biter. Rør sammen ingrediensene til sausen, klipp opp dillen og ha dette i sausen.
  3. Legg sildebitene i sausen og fyll over på glass. Silden må stå kjølig i minst en dag, gjerne en uke før bruk. Uåpnet holder den seg flere uker i kjøleskap.

Serveres med mørkt brød og eggebåter eller bløtkokt egg.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Silda - og spesielt spekesild - har vært svært viktig i det norske kostholdet. I nødsår vet vi at spekesilda, og senere også poteten, var med å å berge folket fra sult. Stort sett over hele landet har silda vært daglig kost, og gjerne flere ganger om dagen. Sildesalater og sild med smakstilsetninger, som her, ble mer vanlig på 1800-tallet. Da brukte man gjerne silda som basis for "finere" ingredienser, for å få disse til å vare lenger.
Denne oppskriften ble sendt inn av Trine Amalie Sjøvold i Bærum Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.