Vi nordmenn kaster om lag en fjerdedel av all maten vi kjøper, og det er altfor mye!
Av hensyn til miljøet – og lommeboka – burde vi la oss inspirere av den respekten for råvarene som vi finner i den norske tradisjonsmaten. Tradisjonelt har det nemlig vært helt sentralt i det norske kostholdet å bruke alle råvarer fullt ut. Her kommer våre tips til bruk av rester!
Tips 1: Rester og avskjær av grønnsaker
Når vi bruker grønnsaker i matlagingen blir det ofte mye avskjær som kastes, som skrell av gulrøtter, poteter og annet, «stygge ender», løkskall med mer.
Dette kan du bruke til å smaksette en suppe eller kraft. Vask skall og avskjær for jord og skitt, og kok det i kraftkjelen. Sil kraften eller suppa før du tilsetter øvrige ingredienser.
Om du skal lage f.eks. ferskt kjøtt og suppe, grønnsakssuppe eller lignende, kan du koke skall og avskjær med kjøttet, og sile dette ut senere, før du koker grønnsakene.
Og husk at grønnsakssuppe er en super måte å få brukt opp rester av mange ulike slag grønnsaker!
Tips 2: Rester av brunost
Av brunostrester kan du enkelt lage ditt eget prim – sjekk fremgangsmåten HER!
Tips 3: Lag vafler!
Har du rester av melk, rømme, kulturmelk, kesam, yoghurt, cottage cheese – eller lignende? Vafler er allsidige, og blir bare bedre med ulike meieriprodukter i røra! Bare erstatt noe av væskemengden i oppskriften med de produktene du har, og prøv deg fram til passe konsistens på røra.
Du kan for eksempel ta utgangspunkt i denne oppskriften.
Det gjør heller ingen ting om produktene har gått ut på dato, så lenge det ikke er mugg på de. Bruk sansene dine – se, smak og lukt. Mest trolig går det helt fint å bruke selv om «best før» var for noen dager siden.
Tips 4: Gårsdagens middag er dagens dessert
Dette tipset kan nok ikke sies å gjelde alle typer middag. Men har du rester av grøt og/eller gryn er veien kort til en digg dessert. Prøv for eksempel riskrem, byggrynskrem eller varm rispudding.
Tips 5: Bruk opp eggene – lag flere slag!
Ofte i kakeoppskrifter kan du se at oppskriften krever kun eggeplommer eller kun eggehviter, men det er ingen grunn til å kaste ut den delen av egget som ikke brukes.
Av eggehviter kan du for eksempel lage pikekyss, trollkrem, kransekake eller kokosmakroner.
Eggeplommene kan du bruke til eggeplommekaker eller du kan bruke de til å lage eggekrem eller ha i en omelett, pannekaker, pai, majones, iskrem eller vafler.
Tips 6: Tørr bakst kan brukes til mye
Har du brød, loff eller annen bakst som har blitt tørt? Det er ingen grunn til å la det gå i søpla av den grunn.
Du kan for eksempel lage brødpudding eller arme riddere til dessert, eller male det opp til brødsmuler og bruke i tilslørte bondepiker eller på toppen av grateng.