close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Ukesmeny 21
camera_alt FOTO: Helle Cecilie Berger

Velsmakende menyforslag til uke 21

Vi nyter naturens grøde. Her er fantastisk gode oppskrifter på rabarbrasuppe og smuldrepai med rabarbra. Løvetanngele er nydelig tilbehør.

bringebærhorn
fylte horn
horn
ørret
rømmesurret
today Publisert: 19.05.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Helle Cecilie Berger som har komponert menyen.

Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Horn
  • Ørret i rømmesaus
  • Raspresk
  • Løvetanngele
  • Rabarbrasuppe
  • Smuldrepai med rabarbra

Ukas restemat: Horn

Har du rester av kjøttpålegg eller ost, kan du bake dem inn i horn. Nystekte horn smaker godt til frokost, lunsj eller til kvelds – og til festdager som konfirmasjon.

Har du litt syltetøy igjen, kan du også bruke dem som fyll i hornet – som i denne oppskriften på bringebærhorn.

horn i kurv

 


Ukas fiskerett: Ørret i rømmesaus

Koser du deg som meg, med å slenge ut fiskesnøret i elver og vann, kan fort ørreten bite på kroken. Et favorittmåltid er  sjølfanget ørret surret i rømme, med kokte norske nypoteter og agurksalat til.

 


Ukas vegetar: Raspresk

Raspresk lages av poteter revet på rivjern, og blandet ut med mel og melk. De stekes som små pannekaker i stekepanna. Denne oppskriften stammer fra Trysil, der det er dyrket poteter siden 1700-tallet.

Raspresk var vanlig til middag og kveldsmat i Trysil. Og til alle årstider – og til fest så vel som til hverdags. Risken ble også spist varm med syltetøy, sukker eller trollkrem til.

raspresk på tallerken

 


Tilbehør: Løvetanngele

For oss er løvetann en kjærkommen plante for å lage deilig løvetanngele. Smaker godt som tilbehør til vafler, kjøtt, vilt, ost og kjeks.

Løvetanngele

 


Ukas dessert: Rabarbrasuppe

Rabarbrasuppe (fra Hedmark) smaker herlig på varme sommerdager. Suppen kan serveres kald eller lun, gjerne med en skje iskrem i.

Tradisjonelt ble det servert som dessert eller som tørstedrikke i onnene på gårdene.

Det finnes varianter av rabarbrasuppe fra hele landet. Vi har flere utgaver på norsktradisjonsmat.no:

Oppland, Troms, Akershus og Vestfold

rabarbrasuppe i bolle med is

 


Søndagskake: Smuldrepai med rabarbra

Denne deilige kaken har vært fast inventar til søndagsmiddagen hjemme hos oss i mange år nå. Vi håper å lage den både to og tre ganger, før rabarbraen er brukt opp.

Her er oppskrift på smuldrepai med rabarbra.

smuldrepai i form

 

Nyt maten😋