Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Helle Cecilie Berger som har komponert menyen.
Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Horn
- Ørret i rømmesaus
- Raspresk
- Løvetanngele
- Rabarbrasuppe
- Smuldrepai med rabarbra
Ukas restemat: Horn
Har du rester av kjøttpålegg eller ost, kan du bake dem inn i horn. Nystekte horn smaker godt til frokost, lunsj eller til kvelds – og til festdager som konfirmasjon.
Har du litt syltetøy igjen, kan du også bruke dem som fyll i hornet – som i denne oppskriften på bringebærhorn.
Ukas fiskerett: Ørret i rømmesaus
Koser du deg som meg, med å slenge ut fiskesnøret i elver og vann, kan fort ørreten bite på kroken. Et favorittmåltid er sjølfanget ørret surret i rømme, med kokte norske nypoteter og agurksalat til.
Ukas vegetar: Raspresk
Raspresk lages av poteter revet på rivjern, og blandet ut med mel og melk. De stekes som små pannekaker i stekepanna. Denne oppskriften stammer fra Trysil, der det er dyrket poteter siden 1700-tallet.
Raspresk var vanlig til middag og kveldsmat i Trysil. Og til alle årstider – og til fest så vel som til hverdags. Risken ble også spist varm med syltetøy, sukker eller trollkrem til.
Tilbehør: Løvetanngele
For oss er løvetann en kjærkommen plante for å lage deilig løvetanngele. Smaker godt som tilbehør til vafler, kjøtt, vilt, ost og kjeks.
Ukas dessert: Rabarbrasuppe
Rabarbrasuppe (fra Hedmark) smaker herlig på varme sommerdager. Suppen kan serveres kald eller lun, gjerne med en skje iskrem i.
Tradisjonelt ble det servert som dessert eller som tørstedrikke i onnene på gårdene.
Det finnes varianter av rabarbrasuppe fra hele landet. Vi har flere utgaver på norsktradisjonsmat.no:
Oppland, Troms, Akershus og Vestfold
Søndagskake: Smuldrepai med rabarbra
Denne deilige kaken har vært fast inventar til søndagsmiddagen hjemme hos oss i mange år nå. Vi håper å lage den både to og tre ganger, før rabarbraen er brukt opp.
Her er oppskrift på smuldrepai med rabarbra.
Nyt maten😋