close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Den deilige, sure planten rabarbra er for mange selve smaken av barndommens late, varme dager.

Sur, søt og sommerlig rabarbra

Fra barndommens late sommerdager til voksenlivets mettende middager, rabarbraen du har stående i en krok i hagen fortjener en renessanse.

hageplante
rabarbra
today Publisert: 14.06.2019
create Forfatter: Ingrid Lamark

Tekst: Tale Hammerø Ellingsvåg

Vi er mange som har gode minner fra forsommerens tidlige, sure rabarbrastilker dyppet i sukker. Var vi ekstra heldige ble det kanskje familiens oppskrift på rabarbrasuppe eller rabarbragrøt til kvelds.

Visste du at det er mer ved rabarbraen enn barndomsminnene kanskje skulle tilsi?

Rabarbraens historie

Rabarbra, eller Rheum rhabarbarum er en grønnsak med en 5000 år gammel historie, og kom på 1700-tallet til Norge fra Kina via Europa. Antagelig stammer de fleste rabarbraplanter her i landet fra den samme planten importert fra Kina for 300 år siden. I tidlige tider var den mest kjent som en medisinplante, og det var hovedsakelig roten som ble brukt til medisinske formål. Rabarbraen inneholder særlig mye fiber, vitamin C og forskjellige mineraler, i tillegg til eplesyre og oksalsyre.

Tidligere var det den russiske tsaren som kontrollerte rabarbrahandelen gjennom den kinesiske grensebyen Kiachta og den russiske rabarbrakommisjonen. Ettersom rabarbraen var så ettertraktet, var det flere som forsøkte å smugle den forbi tsarens menn, med livet som innsats. Det var nemlig dødsstraff for å smugle denne undervurderte hageplanten.

Rabarbra som søt tradisjonskost

På nettsidene for Norsk Tradisjonsmat vil du finne mange forskjellige oppskrifter på de klassiske rettene rabarbragrøt, og kald eller varm rabarbrasuppe som dessert eller tørstedrikk under onnene. Det finnes omtrent så mange varianter av disse rettene som det finnes familier i landet, og det er ikke rart når planten er utbredt over hele landet. I mang en hage finnes det en halvglemt rabarbrakrok. Men det er ikke bare i Norge rabarbraen har hovedrollen i klassiske desserter. I Storbritannia og USA er rabarbrapai så vanlig at planten av og til går under navnet «pai-planten».

smuldrepai i form

Her er oppskrift på smuldrepai med rabarbra.

 

De lærde strides om hvor lenge du kan plukke rabarbraen med et godt resultat. Huskeregelen er at den bør plukkes før St. Hansaften, og mange mener at planten blir mer trevlete og får økt innhold av oksalsyre dersom den får stå over St. Hans. Oksalsyre i store mengder er hardt for magen, men melk eliminerer en del av disse plagene. Trikset er da å vri av stilkene, og plukke ned rabarbraen før midtsommer. Dermed legger du til rette for nye skudd senere på sommeren. Samtidig tilbakeviste Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2017 at det var et problem å la rabarbraen stå over St. Hans, smak og mengden syre skal være den samme. Heldigvis kan planten saftes, syltes og legges i vann, så det er ingen ting i veien for å nyte sommersmaken også lenge etter midtsommer.

glass med rabarbragele og stilker

Her er oppskrift med krydret rabarbragelé.

 

Mer enn dessert

De fleste av oss her til lands er nok mest vant til rabarbra som et søtt innslag i menyen. Men visste du at planten fungerer godt også i andre smakskombinasjoner? I Iran og Afghanistan er det barndomsminner å dyppe de friske stenglene i salt. Rabarbra fungerer også som tilbehør til middagen. Det var slett ikke uvanlig at rabarbra ble servert ved siden av blandsmør med mandelpotet på setra i Rendalen. Eller så kan du prøve deg på en variant fra Orkdal, som virkelig benytter seg av hele dyret og hagen. Server deilig rabarbrasyltetøy til fersk blodpudding med havregryn, smør og poteter. Her er rabarbrasyltetøyet et spennende alternativ til det vanligere tyttebærsyltetøyet, og det kan være spennende å prøve det som et alternativ også til annen saltmat. Dansker på Bornholm vil med entusiasme foreslå rabarbrakompott til røyket sild.

Her er oppskriften til blandsmør med mandelpotet og rabarbrasuppe.

 

Dersom du har ekstra mye rabarbra tilgjengelig, og benytter deg av gamle kjeler, kan rabarbraen og syreinnholdet i planten gi en hjelpende hånd også på vedlikeholdsfronten. Den gang det var mer vanlig med aluminiumskjeler var det et stort problem at disse etter hvert oksyderte. Et kjekt tips er at rabarbraen inneholder så mye oksalsyre at dersom man koker rabarbra i disse kjelene kan de «vaskes» rene for oksydering. Bare husk å kaste rabarbraen etterpå.

Bygdekvinnelag fra hele landet har samlet og sendt inn tradisjonsoppskrifter med rabarbra på nettsidene til Norsk Tradisjonsmat, og enkelte lokallag har til og med laget egne oppskriftshefter med rabarbra.

Den deilige, sure planten er for mange selve smaken av barndommens late, varme dager og vi håper du finner en oppskrift som smaker ferie hos oss. God sommer!