close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjøkkenutstyr

Blodpudding med havregryn

Tradisjonsrik oppskrift på blodpudding fra Orkdal.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Sør-Trøndelag
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 712 dl skumma mjølk
  • 120 g havregryn
  • 70 g sukker
  • 120 g nyretalg
  • 3 ts salt
  • 310 ts pepper
  • 310 ts allehånde
  • 310 ts nellik
  • 310 ts ingefær
  • 200 g kveitmjøl
  • 712 dl blod

Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Kok opp mjølk, havregryn, sukker og finhakka nyretalg under omrøring. Ta gryta av og sikt med mjøl og krydder, spe så i blodet.
2. Sett gryta over svak varme og rør godt inn til blodet så vidt går sammen og blir mørkt.
3. Hell blandingen i ei smurt brødform. Fyll ei langpanne halvveis med vann og sett brødformen i langpanna.
4. Stek blodpuddingen midt i ovnen i om lag en time.

Server blodpuddingen nystekt med smelta smør, poteter og eplemos, rabarbrasyltetøy eller tyttebærsyltetøy.

Tips

Hvis du bruker varmluftsovn trenger du ikke å steke puddingen i vannbad.


place
Sør-Trøndelag

Rettens opphav

Tidligere var det selvsagt at man skulle bruke alle råvarene til fulle, inkludert alle deler av dyret ved slakt. Når man slakta på gården tidligere ble dyret tappa for blod, og det var et stort arbeid å røre i blodkaret slik at blodet ikke skulle levre seg. Det var vanlig å spise blodmat, som blodpudding, blodklubb og blodpølser, i tida rett etter slakting.
Denne oppskrifta er hentet fra heftet «Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal frå vugge til grav» som ble utgitt av Orkland Bygdekvinnelag i 2000.