Lite er så hyggelig som å samle kjente og kjære til selskapeligheter i jula, noe som i seg selv er en skikk med eldgamle røtter i Norge. Selv om det aldri blir feil å servere de mest klassiske julerettene, kan det iblant være fint å gjøre en liten vri på tradisjonene, og under finner du tips og oppskrifter.
Fine forretter og fingermat
Visste du at rakfisk er blant den eldste julematen vi kjenner til i Norge? Tradisjonen er så absolutt verdt å videreføre, og et perfekt utgangspunkt for smakfull fingermat:
- Lag vanlige lomper eller lefser (ta gjerne utgangspunkt i denne oppskriften). Bruk et melkeglass, ring fra et norgesglass eller lignende og stikk ut små lomper som du steker på takke eller i tørr stekepanne.
- Pisk seterrømme til den er stiv, og legg en teskje på hver lompe, sammen med en bit rakfisk, og litt purre eller rødløk. Lompene kan du lage klare god tid i forveien, og oppbevare i fryseren.
For enkelte kan rakfisk bli litt for sterk på smak. Et godt alternativ kan da være å servere syltet ørret med pepperrotkrem. Retten kan serveres som en forrett, som beskrevet i denne gamle oppskriften fra amtmanninne Ditlevine på Toten, eller som fingermat.
- Stikk ut små kanapeer av skiver av rugbrød (bruk for eksempel et lite glass til å stikke ut).
- Smør pepperrotkrem på kanapeene og legg ørret i skiver eller biter over. Pynt gjerne med litt frisk dill.
Et godt alternativ er også hjemmelaget gravlaks.
Tradisjonelle konserveringsmetoder slik som raking, røyking, sylting og graving gir god og særegen smak til de ulike råvarene, uavhengig av om det gjelder fisk eller kjøtt.
Røkt gås med stikkelsbærrømme er en eksklusiv og nydelig forrett. Et annet smakfullt alternativ er gravet reinskjøtt. Bland 1 del tyttebærsyltetøy med 2 deler rømme, så har du en utrolig god saus å servere til, og sammen med litt grønn salat har du en komplett forrett.
LES OGSÅ: Gamle norske juletradisjoner
LES OGSÅ: Bakst og kaker til jul
Julemiddag med historisk sus
I dag spiser de fleste av oss ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk til jul, men om du ønsker andre alternativer til tradisjonsrik julemat er det mye spennende å finne i den norske matkulturen.
I Sogn og Fjordane er lettsalta brosme eller torsk servert i fiskebrød typisk mat i jula. Hjemmelaget fiskebrød/lefse er eksklusivt å servere, og denne typen lefse er allsidig. Smurt med kling blir den nemlig til Jølstralefse – altså matlefse og kakelefse fra samme oppskrift!
Flere steder i landet er det også lange tradisjoner for mølje, en skikk som har oppstått med utgangspunkt i den gode krafta man fikk etter å ha kokt sylte, rull eller lignende til jul. Serveringen varierer fra sted til sted, men prinsippet er det samme: møljebrød (flatbrød), kraft – og selvsagt godt øl og kanskje en akevitt til? Å invitere til møljelag før jul er altså en fin måte å føre tradisjonene videre på, uten mye stress og matlaging under selve selskapet.
Julekål er ei god suppe som har vært typisk i bygdene i Buskerud, og som også egner seg godt å servere i større lag. Innholdet varierer litt fra sted til sted, som for eksempel fra Øvre Eiker, Simostranda og fra Nordre Modum.