close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


sylte i skiver

Sylte

Tradisjonsrik julemat etter gammel oppskrift fra Øyer.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Vanskelig
  • timer 8 døgn
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 12 stk grisehode
  • 5 l kokende vann
  • 5 ts salt (til børsting)
  • 3 ts salt (til kokevannet)
  • 1 ts malt pepper
  • 12 ts malt ingefær
  • 12 ts malt nellik
  • 12 ts malt allehånde
  • 2 stk gelatinplater

Fremgangsmåte

  1. Bruk et magert svinehode. En kan da lage sylte bare av dette. Er hodet fett, må en bruke noe kalvekjøtt (f.eks. bog) ved siden av.
  2. Ta ut hjernen og børst hodet godt i kaldt vann med en børste dyppet i salt. Skjær bort itler. Legg hodet i kaldt vann i 1-2 døgn (bytt vannet morgen og aften).
  3. Legg en rist i bunnen av en kjele. Legg i hodet i kokende saltet vann med svorsiden ned. La det koke til det er mørt. Ta det opp, legg hodet i en langpanne og skjær svoren med cirka 0,5 centimeter tykt fleskelag fra (ta av svoren på begge sider av ørebrusken). Kok hodet litt lenger hvis kjøttet ikke er mørt.
  4. Skjært kjøttet og flesket i tynne skiver og legg det hver for seg.
  5. Vri opp et klede i varmt vann og legg det i et fat eller på en dyp tallerken. Legg først svor på kledet, så flesk og kjøtt lagvis med de blandede krydder og den skyllede og oppklipte gelatin. Legg et lag flesk og svor øverst. Brett kledet fast sammen om sylta, sy til eller knytt for.
  6. Kok sylta i kraften i cirka 30 minutter eller til den er gjennomvarm. Ta den opp. Legg den i press straks og la den stå til den er kald.
  7. Legg den i syltelaken (oppskrift under). Fjern kledet etter 5-6 dagers forløp, og sylta er ferdig til bruk.

Syltelake:

  • 4 liter vann
  • 0,5 liter fint salt

Rør saltet ut i vannet. Legg sylta i laken. Hvis saltet ikke er ganske rent, bør laken kokes og avkjøles. Blir laken stående for lenge eller for varmt, kan den bli ødelagt og må byttes.


place
Oppland

Rettens opphav

Dette er en gammel sylteoppskrift fra Øyer, hentet fra boka "Gamle skikker og oppskrifter fra Øyer", utgitt av Øyer Bygdekvinnelag i 1995.
I boka kan vi lese at det var vanlig å lage sylte av grisehodet når man slakta gris om høsten. Det ble sagt at man måtte slakte grisen ved nymåne, for da vokste kjøttet i gryta.