Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Borghild Strekerud som har komponert menyen.
Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Blomkål med hvit saus og flesk
- Potetvafler
- Potetsalat med spekemat
- NY: Rømmegrøt
- Jordbærsuppe, dessert
- Dessertomelett
Ukas ut i vår hage/vegetar: Blomkål med hvit saus og flesk
Dette er en tradisjonell middagsrett som er lett og rask å lage. Flesk, hvit saus (duppe) og grønnsaker i ulike variasjoner har vært mye brukt middagsmat flere steder i landet.
Vi er i juni. Det gir muligheter til å lage en urtesaus med friske urter fra hagen. Persille, vårløk, luftløk, gressløk eller andre urter. En god saus kan erstatte flesket som tilbehør om du ikke ønsker flesk.
Ukas restemiddag: Potetvafler
Rester av potet blir til gode vafler med denne oppskriften. Potetene gjør vaflene myke og saftige.
Nå i juni smaker det kjempegodt om du serverer potetvafler med nyrørt, friskt jordbærsyltetøy og krem eller rømme ved siden av.
Vaflene kan også serveres som tilbehør til jordbær og krem. Da kan hver enkelt velge om de ønsker å legge jordbær og krem på vaffelhjertene.
Ukas kjøtt og potet: Potetsalat med spekemat
Sommer er tida for potetsalat og spekemat. Norske nypoteter gir ekstra god smak til potetsalaten.
Spekemattallerkenen vi har satt sammen her, passer også godt til rømmegrøten på sankthansaften.
Sankthans-feiring: Rømmegrøt
Servering av rømmegrøt på Sankthans er en god, gammel tradisjon. Vi har funnet fram til en tradisjonell rømmegrøt-oppskrift fra Rennebu i Trøndelag som vi ønsker å dele.
Oppskriften er hentet fra boka «Tradisjonsmat i Rennebu – kulturbakgrunn og oppskrifter», som ble utgitt av Rennebu Bygdekvinnelag i 1997.
Ukas suppe: Jordbærsuppe, dessert
Juni er jordbærtid. Jordbærdessertsuppe er en nydelig suppe etter oppskrift fra Rygge i Østfold.
Dessert: Dessertomelett
Dessertomelett er en friskt og sommerlig avslutning på måltidet. Friske jordbær og vaniljekrem smaker kjempegodt ved siden av.
Pynt gjerne med litt sitronmelisse eller revet skal av sitron.
Nyt maten😋