Potetvafler

vafler i vaffeljern

Potetvafler

Rester av potet blir til gode vafler med denne oppskriften.

Brødmat/Bakverk

Lett

60minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 250 g kokte kalde poteter
  • 3 dl melk
  • 250 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 60 g smør eller margarin
  • 2 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen melken og mesteparten av melet. La dette stå i 1 – 2 timer.
  2. Press eller mos potetene godt og smelt smøret.
  3. Blant resten av melet med bakepulver. Bland i røren sammen med smør og poteter.
  4. Tilsett vannet under kraftig visping like før steking. Stek i vaffeljern.

Rettens opphav

De første vaffeljernene ble trolig utviklet i Nederland og Tyskland på 1300-tallet.
Kaker stekt i jern var blant de første kakene som ble laget i Norge, utover kaker stekt på helle (takke). Kakejernene hadde lange skaft slik at man kunne holde jernet inn i varmen. Det kunne være vaffel-, goro-, munke- og krumkakejern.
Denne oppskriften er hentet fra boka «Fra oldemors kjøkken», utgitt av Østfold Bygdekvinnelag i 1998.