
Blomkål med hvit saus og flesk
Lett og velsmakende sommerrett fra Rælingen og Enebakk.
Middagsretter
Lett
30minutter
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 200 g fiskepudding
- 40 g smør
- 25 g hvetemel
- 5 dl melk
- 0.5 ts salt
- 0 ukjent pepper
- 0 ukjent malt muskatnøtt
- 1 stk blomkål
- 200 g lettsaltet flesk
- 4 stk egg
- 1 ss gressløk
Fremgangsmåte
- Del fiskepuddingen i terninger på ca 2×2 cm.
- Smelt smøret i en kasserolle og rør inn melet. Spe i melken litt etter litt under omrøring og kok blandingen opp mellom hver gang du sper. Smak til med salt, malt pepper og malt muskatnøtt. Hell fiskepuddingen i sausen og rør forsiktig rundt.
- Rensk blomkålhodet for blader og skjær bort det meste av stammen. Stikk en spiss og smal kniv inn i enden på stilken slik at det blir et kryss. Dette får blomkålen til å bli raskere ferdigkokt. Kok blomkålen til den begynner å bli mør men samtidig fast.
- Stek flesket i passe tykke skiver.
- Kok eggene i ca 8 minutter og skrell eggene og del de i to.
- Legg blomkålhodet midt på et serveringsfat med litt kanter på, og hell den varme sausen med fikskepuddingbiter over blomkålen. Legg halve egg og stekt flesk rundt blomkålen og klipp frisk gressløk over det hele som pynt.
Serveres varm sammen med kokte poteter.
Rettens opphav
Denne retten var vanlig i Rælingen og Enebakk fra tidlig på 1900-tallet. Dette er sesongmat som ble servert på ettersommeren når blomkålen var høsteklar. Oppskriften er sendt inn av Rælingen Bygdekvinnelag.