Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Helle Cecilie Berger som har komponert menyen.
Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Majel
- Fiskegrateng av sei
- Brenneslesuppe
- Havrekjeks
- Fyrstekaker
- Hjemmelagde fiskekaker med neslestuing
Ukas restemat: Majel
Majel er en tradisjonsell rett fra Valdres. Her brukte de råvarene de hadde, og det skulle være både ferskt og salta kjøtt i.
Noen brukte også purre i og noen laget melboller til suppa og løksaus som ble servert sammen med kjøttet.
Ukas fiskerett: Fiskegrateng av sei
Vi har brukt sei i denne gratengen, men her kan du bruke den fiske du liker best.
Serveringstips
Server gratengen med kokte gulrøtter eller råkostsalat og kokte poteter. Litt smeltet smør med gressløk i er nydelig til.
Ukas vegetar: Brenneslesuppe
Dette er en god, billig og næringsrik suppe. Det er de unge brennesleskuddene om våren som er best.
Du kan godt plukke mye og fryse finhakkede blader. Bladene holder seg noen få dager i kjøleskap dersom du legge dem i plast.
Ukas dessert: Fyrstekake
Bygdekvinne Eva Øvren har skrevet en spennende artikkel om fyrstekake. Her finner du hele fire forskjellige oppskrifter på fyrstekake. Hvem er din favoritt?
Fru Henriette Schønberg Erken hadde også kaken med i sin «Stor kokebok for større og mindre husholdninger», men hun kalte den «fyrsteterte».
Eva mener bestemt at fyrstekake ikke er gammeldags. Det er en kake som er både retro og tradisjon på en gang.
Ukas smårett: Havrekjeks
Havrekjeks smaker veldig godt med brunost på. Innsender av oppskriften har den fra gamletanta si som kom fra Valdres.
Søndagsmiddag: Hjemmelagde fiskekaker med brenneslestuing
Denne uka har vi premiere på to nye oppskrifter på norsktradisjonsmat.no: Hjemmelagde fiskekaker og brenneslestuing. Disse to rettene smaker perfekt sammen i en herlig søndagsmiddag.
Fiskekakeoppskriften har bygdekvinne Liv Reitan med seg fra oppveksten på Møre. Det er enkelt å lage egne fiskekaker hvis du passer på å blande fisk med salt før du blander inn andre ingredienser.
Brenneslestuing smaker godt til fisk, fiskekaker og stekt fisk. Borghild Strekerud i gruppa vår, har arvet denne oppskriften fra sin mor. Hun forteller at neslestuing også kan nytes sammen med kokt egg og spekeskinke.
Nyt maten😋