close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


fyrstekake

Fyrstekaker

Fyrstekake kan være så mangt. Her er det bare å la seg inspirere.

fyrstekake
  • local_offer Kaker
  • local_dining Lett
  • timer 20 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

Fremgangsmåte

Fyrstekake  

(Gyldendals nye store kokebok, 9. opplag 1978)

250 g hvetemel (ca. 4 dl)

1 ts bakepulver

150 g smør eller margarin

125 g sukker

1 egg

Fyll:

200 g mandler (ca. 3 dl)

2 eggehviter

200 g melis (ca. 3,25 dl)

Rund form, 2 liter

Steking 175 gr 50-60 minutter

Sikt sammen mel og bakepulver, smuldre i smøret, tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen.

Del deigen i tre. Kle bunnen av formen med 2/3 av deigen og la den gå litt opp over kanten. Lag mandelmassen. Mal mandlene, stivpisk eggehvitene og bland alt med melisen. Legg mandelmassen over deigen i formen og stryk massen jevnt utover. Kjevle ut resten av deigen. Skjær den i 2 cm brede strimler som legges i ruter over mandelmassen. Legg også deig langs kanten. Stek kaken på rist til den er pent gyllenbrun.

 

Fyrsteterte

(Fru Henriette Schønberg Erken: Stor kokebok for større og mindre husholdninger, opptrykk i 2003 av 20. opplag fra 1951)

250 gr. hvetemel

150 gr. smør

125 gr. sukker

1 eggeplomme

2 skjeer fløte

1 teskje bakepulver

Alt arbeides sammen. Halvparten av deigen kjevles ut og legges i bunnen av en smurt, rund form. Herover legges følgende mandelmasse:

120 gr. søte mandler

130 gr. flormelis

1 dcl. Vann

Mandlene tørkes, skåldes ikke, men males og blandes med flormelisen og vannet. Den annen halvpart av deigen kjevles ut, tykk som baken av en kniv, skjæres i strimler ca. 1 cm. brede; legges i ruten over mandelmassen. En strimmel legges rundt hele kaken. Stekes lysebrun ved svak varme.

 

Fyrstekake med mandler

Statens lærerskole i husstell – Stabekk: Kokebok, 1963)

125 g margarin

100 g (ca. 6,5 ss) farin

2 eggeplommer eller 1 egg

2 ss melk eller vann

1 ts bakepulver

Ca. 250 g hvetemel

Mandelmasse:

150 g (2,5 dl) mandler, skåldet eller uskåldet

150 g (2,5 dl) melis

2 eggehviter

Ca. 2 ss vin eller vann med litt romessens.

Deig. Rør margarin og sukker hvitt. Rør inn egg og melk litt etter litt. Sikt på mel og bakepulver, og elt alt sammen til en jevn deig. Sett den kaldt så den blir lett å arbeide med. Den kan gjerne stå til dagen etter. 

Mandelmasse. Bruk skåldede eller uskåldede mandler. Uskåldede gir mest smak. Bruker vi skåldede, bør vi helst ha 200 g til denne porsjonen. 

Mal mandlene, bland dem med siktet melis og godt halvpiskede eggehviter. Smak massen til med vin eller vann med litt romessens. Mandelmassen skal ikke være så løs at det siver væske ut av den når den blir stående en stund.

Ta ca. 2/3 av kakedeigen og trykk den jevnt utover bunnen og ca. 2 cm opp over kanten i usmurt form.  Fyll mandelmassen i.

Kjevle resten av kakedeigen til en ca. 3 mm tykk leiv. Del den i 1 – 1,5 cm brede strimler og legg dem over mandelmassen slik at de lager ruter, enten rette eller på skrå. Legg en like bred strimmel rundt kanten så alle strimmelendene blir dekt. Vi kan også trille ut strimlene i stedet for å kjevle dem ut, det er raskere.

I stedet for å bruke strimler kan vi skjære deigen ut i mønster, f.eks. stengler med blomster og blad, og legge på mandelmassen. 

Pensle det som er synlig av deigen med halvpisket egg. Stek kaka på rist i bunnen av ovnen til den er lys gyllenbrun og gjennomstekt.

La kaka stå i forma et par minutter og hvelv den varsomt ut. Den er nokså sprø.

Server fyrstekake til kaffe, te, sjokolade e.l. Skjær den i spisser eller avlange stykker etter formen på kaka.

 

Fyrstekake med eple

Deig som foran. 

Ca. 250 g friske epler

Ca. 2-3 ss farin

Eller ca. 3 dl tykk mos.

Lag kaka som fyrstekake med mandelmasse. Fyll den med eple i stedet for mandelmasse.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

De fleste har vel en formening om hva fyrstekake er, men Wikipedia har ingen definisjon av kaka. På Matprat.no slås det fast: «Fyrstekake er en saftig og god formkake som passer like godt til hverdagskaffen som til høytidelige anledninger.». detsoteliv.no slår fast at «Fyrstekake er nøttekaken nr 1 i Norge!». Tine.no presenterer naturligvis oppskrift med meierismør. Godt.no sier: «Fyrstekake er kanskje utskjelt og gammeldags, men er du glad i en saftig mandelkake kan dette være din nye favoritt.» Hos oss sier vi at fyrstekake er ikke gammeldags, det er både retro og tradisjon på en gang.

Ettersom vi snakker om en klassiker, så finnes den selvsagt også i en del eldre kokebøker. Den jeg som oftest bruker, står i Gyldendals nye store kokebok, 9. opplag fra 1978. Fru Henriette Schønberg Erken hadde også kaken med i sin «Stor kokebok for større og mindre husholdninger», men hun kalte den «fyrsteterte». Studier av oppskriften viser at det er stort sett samme sak. «Stabekk-boka» som stammer fra Statens lærerskole i husstell, har oppskrift med makronfyll og med epler. En ekte fyrstekake skal vel strengt tatt ha en makronfyll av mandler og melis blandet enten i eggehvite eller vann, og i noen tilfeller smaksatt med rom(essens), hvitvin eller annet. Men deigen og bakemetoden kan også brukes til ikke bare epler, men kirsebær, blåbær, stikkelsbær og mange andre frukt- og bærslag.

Litteraturstudiene rundt temaet fyrstekake viser at det finnes oppskrifter av «rør-smør-og-sukker-hvitt-typen» og av «smuldre-smøret-i-melet-typen». Begge er støyfrie arbeidsmetoder som innbyr til meditasjon. Vi håper du finner en oppskrift som passer for deg og din foretrukne måte å jobbe på. Lykke til med bakingen!

Eva Øvren – Østre Udnes Bygdekvinnelag