Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Borghild Strekerud som har komponert menyen.
Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Fleskepannekake
- Bacalao
- Potetgrøt
- Kvensk tekake
- Mors lune epledessert
- Kjøttkaker med stuet kål
Ukas restemat: Fleskepannekaker
Fleskepannekaker har vært en populær middagsrett mange steder i landet. Vårt forslag er å bruke oppskriften som utgangspunkt og slenge i eventuelle mel- og meierirester, og/eller kjøtt- og grønnsaksrester i røra. Det kuleste med å bruke rester er at vi får ny smak på pannekakene, hver gang.
Og så er fleskepannekaker supre å ha i matpakka dagen etter.
Ukas fiskerett: Bacalao
Vinteren går mot slutten. Nå drømmer vi oss bort i varme sommerminner der vi sitter på brygga, dingler med beina utenfor bryggekanten og spiser bacalao. På Norsk Tradisjonsmat har vi en deilig oppskrift og en skritt-for-skitt-video fra Nordmøre som viser hvordan lage bacalao.
Fisken som brukes i bacalao er klippfisk. Klippfisk lages av fersk torsk etter en gammel metode for foredling og konservering, spesielt kjent fra Kristiansund og Nordmøre.
Klippfiskhistoria startet på Nordmøre allerede i 1691. Den hollandske skipperen Jappe Ippi fikk kongelig privilegium for å produsere og eksportere klippfisk fra Nordmøre. Fisken kom til Nordmøre fra Lofoten og Finnmark, men seinere også fra fiske i nærområdet, for eksempel fra Grip utenfor Kristiansund.
Ukas vegetar: Potetgrøt
Vi er glade i smaken av gode, norske poteter. I denne oppskriften på potetgrøt kombineres smaken av potet med melk og hvetemel. Server potetgrøt med smørøye og sukker, søt eller sur melk.
Ukas bakst: Kvensk tekake
Vi feirer en litt forsinket kvenenes nasjonaldag. Den er 16. mars. Åshild Karlstrøm Rundhaug fra kvenbygda Langfjordbotn i Altafjorden, har delt oppskriften på kvensk tekake med oss. Oppskriften kommer fra Åshilds bok: «Baketradisjona i Kvenland».
Ukas dessert: Mors lune epledessert
Epledessert har vært hverdagsdessert på høsten for å bruke opp nedfallsfrukt. Men mors lune epledessert tenker vi kan passe året rundt. Kanskje har du noe frukt som begynner å bli litt gammel og det hadde vært fint å få brukt opp?
Tidligere ble det brukt melk til denne lune desserten. I dag er det nok mer vanlig å bruke litt fløte i, og vaniljesaus eller is til.
Ukas søndagsmiddag: Kjøttkaker
Kjøttkaker er virkelig norsk tradisjonsmat – her er en variant fra Østfold. Poteter er perfekt følge. Tilbehøret kan for eksempel være kålstuing eller ertestuing. Her finner du oppskrift på kålstuing – og her oppskrift på ertestuing.
Nyt maten😋