close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Arne Hauge/Ruijan Kaiku
Kvensk tekake

Kvensk tekake

Åshild Karlstrøm Rundhaug deler oppskrift på tradisjonell kvensk kake fra boka «Baketradisjona i Kvenland - tradisjona og historia fra dagligliv i Troms og Finnmark, fra Ramfjord i vest til Tana i øst».

  • local_offer Kaker
  • local_dining Lett
  • timer 40 minutter
  • location_on Finnmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l Hvetemel
  • 1 dl Sukker
  • 12 ts Malt kardemomme
  • 100 g smeltet smør eller margarin
  • 50 g fersk gjær eller 1 pakke tørr gjær
  • 312 dl helmelk

Fremgangsmåte

Rør gjær ut i 1 dl fingervarm melk. Smøret smeltes og resten av melka, 2 1/2 dl, helles i smøret. Dette blandes sammen med gjæren. Hvetemel, kardemomme og sukker blandes sammen med resten av røra til slutt. Det er lurt å blande alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Hev deigen under et kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse i ca. 1 time.
Når deigen er ferdig hevet kjevles eller klappes den flat i ei stor, smurt langpanne. Litt smør smeltes og pensles over kaken. Bruk gjerne en gaffel for å prikke i deigen før smøret helles over slik at smøret trekker litt inn i deigen. Strø på sukker og kanel og eventuelt rosiner.
Stekes ved 200 grader på over og undervarme i 15–20 minutter. Steketiden er litt forskjellig fra ovn til ovn. Kaken er ferdigstekt når den begynner å bli litt brun oppå.

Tekake brukes hele året.


place
Finnmark

Rettens opphav

Åshild Karlstrøm Rundhaug vokste opp i kvenbygda Langfjordbotn i Altafjorden på femti- og sekstitallet. Mor og far var av kvensk slekt. Maten var viktig i barndomshjemmet. Maten skulle være god. De brukte det som var tilgjengelig fra sjøen og fra landbruket.

At det kom forfinet mat på bordet hjemme, kan hun ikke huske, men en fin og fargerik kake kunne moren varte opp med. Bakverk ble mye brukt i de kvenske familiene. Det måtte være de riktige kakene. Kvensk tekake var ei hverdagskake alle kjente.

Åshild har tatt på seg å formidle noe av den bakekulturen som fremdeles lever blant kvenene og har gitt ut boka «Baketradisjona i Kvenland – tradisjona og historia fra dagligliv i Troms og Finnmark, fra Ramfjord i vest til Tana i øst».

Kvenene er en norsk minoritet som har vandret fra Nord-Finland og Nord-Sverige til Nord-Norge i løpet av flere hundre år. De største bølgene kom på 1700- og 1800-tallet. De hadde ofte jordbruksbakgrunn. I dag omfatter begrepet «kven» alle med finsk språk- og kulturbakgrunn og deres etterfølgere som har kommet til Nord-Norge før 1945.

Det anslås at det finnes mellom 10.000-15.000 kvener i Norge, men dette tallet kan være feilaktig lavt.

I 1998 ble kvenene anerkjent som en nasjonal minoritet.

I 2005 ble kvensk anerkjent som eget språk.

Kilde: kvenskinstitutt.no