close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjøttkaker på tallerken
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Kjøttkaker

Kjøttkaker er virkelig norsk tradisjonsmat - her er en variant fra Østfold.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 40 minutter
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g kjøttdeig
  • 2 ts salt
  • 2 ss potetmel
  • 15 ts malt pepper
  • 15 ts allehånde
  • 3 dl melk (til kjøttkakene)
  • 12 stk finhakket løk
  • 1 ss smør eller margarin til steking
  • 3 dl vann
  • 2 ts buljongpulver
  • 2 dl melk (til saus)
  • 2 ss hvetemel
  • 2 stk skiver brunost
  • 2 ss fløte eller rømme (etter smak)

Fremgangsmåte

Kjøttkaker:

  1. Rør deigen godt med salt. Rør inn potetmel og krydder. Spe med melk, litt om gangen. Tilsett løk. Rør godt så deigen ikke skiller seg.
  2. Bruk en spiseskje dyppet i vann til å forme kjøttkakene.
  3. Stek kakene pent brune i smør eller margarin, og legg dem over i en kjele.

Brun saus:

  1. Ha 3 dl vann i stekepanna du stekte kjøttkakene i, og kok ut stekepannen. Hell utkoket over kjøttkakene i kjelen. Tilsett buljongpulver.
  2. Rør melk og mel klumpfritt, og ha det i kjelen. Rør forsiktig, så kjøttkakene ikke går i stykker.
  3. Tilsett brunost, og la alt koke ved svak varme i cirka 10 minutter.
  4. Smak til med fløte/rømme og salt.
  5. Tilsett noen dråper sukkerkulør dersom sausen ikke er mørk nok.

Server kjøttkakene med kokte poteter, ertestuing eller kålstuing og tyttebærsyltetøy.

Vil du lære mer om den norske kjøttkaka? Her finner du vår artikkel om kjøttkakas historie (åpner i ny fane).


place
Østfold

Rettens opphav

Kjøttkaker er nevnt i kokebøker tilbake til 1830-tallet. Kjøttkaker lages av hakket eller malt kjøtt. I begynnelsen ble det brukt hakkeblokk til å hakke kjøtt, men dette var svært arbeidskrevende. Kjøttkverna ble vanlig på begynnelsen av 1900-tallet, og dette lettet arbeidet. Til kjøttkaker ble det ofte brukt kjøtt som ikke kunne brukes til annen mat, som innmat, småkjøtt, restekjøtt og lignende.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.