close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Jon Marius Nilsson

Medisterkaker med kålstuing

Klassisk tradisjonsmat etter oppskrift fra Snertingdal.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 1 timer
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg medisterdeig (ukrydret)
  • 3 ts salt
  • 5 ss potetmel
  • 3 ts pepper
  • 1 ts muskatnøtt
  • 1 ts ingefær
  • 5 dl melk
  • 1 stk kålhode
  • 3 l vann
  • 1 ss salt
  • 40 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 2 dl kålvann
  • 2 dl melk eller fløte

Fremgangsmåte

Denne oppskriften gir 20 stk medisterkaker.

  1. Medisterdeigen og melken bør ha samme temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Elt 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at deigen blir seig igjen mellom hver gang du sper med melk.
  2. Tilsett potetmel og krydder. Spe resten av melken. Form til runde kaker med skje. Dypp skjeen i kalt vann for å lette arbeidet.
  3. Brun og stek medisterkakene i pannen og trekk dem i vann eller kraft.

Kålstuing

  1. Ta bort ytre blad, del kålhodet i fire deler lang med stokken og skjær bort så mye av stilken som mulig. Vask godt i kaldt vann. Kålen settes over i kokende og saltet vann og kokes i 8 minutter. Vannet helles av og kålen legges i nytt kokende vann og koker uten lokk til kålen er mør. La vannet renne av kålen.
  2. Vann og mel røres sammen, spes med kålvann og melk, la småkoke i 5 minutter. Skjær kålen i mindre stykker og legg i, gi et oppkok og krydre med salt og pepper.


place
Oppland

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Thea Slotnæs i Snertingdal Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Medisterkaker er fast følge til ribbe og julepølse på norske juletallerkener. Men har vært vel så ofte som en selvstendig rett og ofte med kålstuing som tilbehør.»