close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Meny uke 24
camera_alt FOTO: Helle Cecilie Berger

Velsmakende menyforslag til uke 24

Tradisjonsmat fra Rennebu er tema denne uka. Vi har hele tre nye, herlige tradisjonsretter fra Trøndelag: saupgraut, kringle med bakepulver og rømmegrøt.

today Publisert: 06.06.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Anne Drugli som har komponert menyen.

Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Rabarbragrøt
  • Sprøstekt røstipotet med rakfisk og rogn
  • NY: Saupgraut (surmelksgrøt)
  • NY: Granskudd-te
  • NY: Kringle med bakepulver
  • NY: Rømmegrøt

Ukas ut i vår hage: Rabarbragrøt

Rabarbraen er fortsatt på sitt beste. Vi griper muligheten og lager oss en deilig, frisk rabarbragrøt. Dette er en dessert som er rask og enkel å lage.

Du kan pynte grøten med oppskjærte jordbær og bananer. Det gir deilige smaker, sammen med den kokte rabarbraen.


Ukas fiskerett: Sprøstekt røstipotet med rakfisk og rogn

Vi elsker det når dyktige kokker lager moderne varianter av tradisjonsmaten vår. Vi håper retter som rakfisk gjøres enda mer tilgjengelig for nye generasjoner. Denne rakfisk-retten har vi fått låne av Eivind Haalien og Berit Ildjarnstad, og er hentet fra boka «HeiMAT – Grepa gøtt frå Valdres».

Rett til å bruke bildet sammen med oppskriften Sprøsteikt røst med rakfisk og rogn. Fra boka heiMAT, skrevet av Eivind Haalien og Berit Ildjarnstad.


Ukas vegetar: Saupgraut – surmelksgrøt

Denne oppskriften på saupgraut, eller surmelksgrøt, kommer fra Rennebu i Trøndelag.

saupgraut - surmjølksgraut- surmelksgrøt


Ukas drikke: Granskudd-te

På deilige turer ute i det fri, bugner naturen nå av planter og trær vi kan lage mye god mat og drikke av. Granskudd-te kan drikkes kaldt eller varmt, og det kan også brukes som base i andre drikker.

Granskudd


Ukas bakst: Kringle med bakepulver

En deilig, saftig kringle med rosin, du kan lage på halvtimen – inkludert steketid. Oppskriften er fra Rennebu i Trøndelag.

kringle med bakepulver og kaffe


Søndagsmiddag: Rømmegrøt

Også denne oppskriften med rømmegrøt, er tradisjonsmat fra Rennebu i Trøndelag. Rømmegrøt har tradisjonelt vært en populær rett til fester og merkedager. Konfirmasjoner, bryllup og St. Hans-feiring er gode anledninger for å lage rømmegrøt – ja også til søndagsmiddagen.

Rømmegraut, rømmegrøt

 

Nyt maten😋