close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Velsmakende menyforslag til uke 14

Eplechips og varm, krydret vinterdrikk er perfekt kos etter en seinvinterdag ute i det fri. Og så redder arme riddere brødskivene som ikke ble med i matpakka.

agurk
arme riddere
brødrester
byggryn
epler
jødisk mattradisjon
kugel
melk
suppe
today Publisert: 28.03.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Anne Drugli som har komponert menyen.

Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Bynessuppe/byggrynsuppe
  • Agurksalat
  • Vassgraut
  • Kugel
  • Arme riddere
  • Eplechips og vinterdrikk

Ukas restemat: Bynessuppe/byggrynsuppe

Denne potetgryn-suppa er blitt brukt til hverdagsmat i Byneset i generasjoner. På halvøya som ligger vest i Trondheim kommune, brukes også suppa som festmat. I tidligere tider brukte mødre og bestemødre å ha i lettsalta skinke istedenfor bacon som det står i denne oppskriften.

 


Ukas fiskerett: Agurksalat med følge av laks

Tradisjonelt er det mange som bruker agurksalat som følge til kokt laks. Ser vi utenfor landets grenser, passer agurksalat også godt til den indiske tradisjonsretten butter chicken.

 

agurksalat i skål

Visste du at…

Agurker har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet. Agurksalat er klassisk tilbehør til fiskeretter.


Ukas vegetar: Vassgraut

Vassgraut ble brukt til dugurdsmat til godt utpå 1900-tallet. I denne oppskriften er vassgrauten, fra Leveld i Buskerud, variert på flere måter:

1) Den kan spises med følge av surmelk eller melk.

2) Det er godt å legge primskiver eller brunost oppå vassgrauten.

3) Ha smørøye og sukker på grøten.

4) Rester av kald vassgraut kan spises med varm melk over.

5) Kok grøten på melk istedenfor vann. Da må du bruke litt mindre mel.

6) Som tradisjonell julemat i Leveld er det blandet inn biter av hvitost i grøten (fra gammelt av hjemmelaget hvitost, senere Norvegia). Over grøten ble det helt øl (tomtebrygg).

 


Ukas dessert: Kugel

Kugel er en av de gamle jødiske rettene her i Norge, som ble skattet som festmat med rimelige og lett tilgjengelige råvarer. I gamle dager ble den gjerne servert til en kopp te uten tilbehør.

Retten, med båndspagetti, rømme, kanel og rosin, smaker godt i følge med en fruktsuppe eller med tilbehør som oppskåret frukt eller bær.

 

 


Ukas restemat: Arme riddere 

Har du brød som begynner å bli litt gammel, kan du kose deg med å lage arme riddere.

 

arme riddere på tallerken

 


Helgeskos: Eplechips og vinterdrikke

Nyt deilige senvinterdager ute i det fri. Når du kommer inn igjen, kan du kose deg med eplechips og en varm melkedrikk som er krydret med kardemomme, nellik, ingefær og koriander.

 

tørkede epleskiver i bolle

 

Nyt maten😋