close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Inspirerende menyforslag til uke 11

Bakst går igjen i flere av forslagene denne uka. Vi har funnet fram til tre favorittoppskrifter fra siden vår: Rugbrød, totenkringle og mors krydderkake.

today Publisert: 07.03.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Monika Frisvold Vågan som har komponert menyen.

Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Lapskaus
  • Persetorsk
  • Rugbrød
  • Totenkringle
  • Mors krydderkake
  • Svineknoke med rotmos

Ukas restemat: Lapskaus

Lapskaus er flott måte å bruke restene du har. Kutter du ut kjøttet blir denne retten en god vegetarmiddag.

 


Ukas fiskerett: Persetorsk

Mange i Bergensområdet har persetorsk på menyen i julehøytida. Denne oppskriften der torsken følges av gulrøtter, gode poteter og eggesmør, spiser vi med glede resten av året også.

 

 


Ukas bakst: Rugbrød

Rug har vært en populær kornsort her i landet gjennom flere århundrer. Rugsmaken passer godt til brødbakst. Denne oppskriften på rugbrød stammer fra Buksnes og Hol i Nordland.

En nystekt skive med rugbrød smaker helt herlig med mange forskjellige pålegg. Noe kan du lage selv også. Vi har samlet oppskrifter på påleggsild på denne siden – og her er en deilig oppskrift på leverpostei fra Voss.

rugbrød på fjøl

 


Ukas gjærbakst: Totenkringle

Tenk at de har bakt totenkringle i over hundre år. Vi som har bakt og smakt den, skjønner det godt. Nystekt, sammen med en kaffekopp, smaker det himmelsk. Og så er Totenkringle utrolig morsom gjærbakst å lage. Baksten blir bråstekt på høy varme og skal bare stå noen minutter i ovnen. Gjær og hjortesalt bidrar til at kringlene skyter rygg i ovnen.

Vår dyktige bygdekvinne Anne Mari Amlien guider oss trygt gjennom hvordan lage totenkringle og deler sin oppskrift i denne filmen.

totenkringler på stekeplate

 

 


Ukas kake: Mors krydderkake

I håndskrevne kokebøker har vi funnet mange skatter. Denne oppskriften er én av dem. Ruth Homsnes fra Møre og Romsdal fant oppskriften på krydderkake i moras kokebok. Den stammer antageligvis fra 1950-tallet.

krydderkake på fjøl

 


Ukas søndagsmiddag: Svineknoke med rotmos

I disse dyrtider har vi mange ganger funnet svineknoke i tilbudskurven på butikken. Her er det mye god mat for pengene. Rotgrønnsaker passer ypperlig til lagring, så du finner gode norske rotgrønnsaker i butikken for tiden. Vi foreslår gulrot og kålrot i denne oppskriften, men her finnes det mange rotgrønnsaker som du kan prøve.

svineknoke og rotmos på tallerken

 

Nyt maten😋