
Totenkringler
Smakfulle små kringler med lang historie - med video.
Kaker
Middels
2timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 dl helmelk
- 100 g gjær
- 300 g sukker
- 250 g smør
- 1 stk stort egg
- 2 ts malt kardemomme
- 1 ts hjortesalt
- 1 kg hvetemel (cirka)
- 1 stk egg (til pensling)
Fremgangsmåte
- Smelt smøret i en kjele.
- Smuldre gjæren i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Tilsett fingervarm melk, smør, egg, sukker, hjortesalt og kardemomme og rør godt sammen.
- Tilsett mel, men hold tilbake noe av melet til utbakingen. Bland godt til en jevn og forholdsvis løs deig. Sett til heving i 30 – 45 minutter på et lunt sted.
- Strø godt med mel på bakebordet og elt deigen sammen. Del deigen i emner, og rull ut i 15-20 cm lange lengder. Knytt sammen på din egen måte.
- Legg kringlene på en stekeplate med god avstand mellom hver kringle, og sett til etterheving på et lunt sted i cirka 30 minutter.
- Pensle kringlene med sammenpisket egg.
- Stek kringlene i så varm ovn som mulig i 3 til 5 minutter. Følg godt med underveis i stekingen!
Servere gjerne totenkringlene nystekte.
Rettens opphav
Totenkringler er en spesialitet fra Toten som antas å ha blitt laget i minst 100 år. Det er mange gode ingredienser i deigen, og den ble tidligere ansett som en forholdsvis eksklusiv kake som ble brukt til høytider og selskaper.
Denne oppskriften har vi fått fra Anne Mari Amlien fra gården Ersrud på Bøverbru.