Totenkringler

totenkringler på stekeplate

Totenkringler

Smakfulle små kringler med lang historie - med video.

Kaker

Middels

2timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl helmelk
  • 100 g gjær
  • 300 g sukker
  • 250 g smør
  • 1 stk stort egg
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 ts hjortesalt
  • 1 kg hvetemel (cirka)
  • 1 stk egg (til pensling)

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en kjele.
  2. Smuldre gjæren i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Tilsett fingervarm melk, smør, egg, sukker, hjortesalt og kardemomme og rør godt sammen.
  3. Tilsett mel, men hold tilbake noe av melet til utbakingen. Bland godt til en jevn og forholdsvis løs deig. Sett til heving i 30 – 45 minutter på et lunt sted.
  4. Strø godt med mel på bakebordet og elt deigen sammen. Del deigen i emner, og rull ut i 15-20 cm lange lengder. Knytt sammen på din egen måte.
  5. Legg kringlene på en stekeplate med god avstand mellom hver kringle, og sett til etterheving på et lunt sted i cirka 30 minutter.
  6. Pensle kringlene med sammenpisket egg.
  7. Stek kringlene i så varm ovn som mulig i 3 til 5 minutter. Følg godt med underveis i stekingen!

Servere gjerne totenkringlene nystekte.

 

Rettens opphav

Totenkringler er en spesialitet fra Toten som antas å ha blitt laget i minst 100 år. Det er mange gode ingredienser i deigen, og den ble tidligere ansett som en forholdsvis eksklusiv kake som ble brukt til høytider og selskaper.
Denne oppskriften har vi fått fra Anne Mari Amlien fra gården Ersrud på Bøverbru.

Se også

array(3) {
  ["acf_fc_layout"]=>
  string(16) "related_articles"
  ["title"]=>
  string(8) "Se også"
  ["ids"]=>
  array(3) {
    [0]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(1374)
    }
    [1]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(1370)
    }
    [2]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(3748)
    }
  }
}