close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Samlebilde av rettene
camera_alt FOTO: Helle Cecilie Berger

Sjukt god tradisjonsmat i uke 3

Her finner du herligste rettene av restemat, fisk, grønnsaker, suppe, karbonader og grøt.

bygg
dessert
elg
elgkarbonader
eple
eplegrøt
fisk
fiskekaker
karbonader
matrester
potet
purre
purreløk
restemat
risengrynsgrøt
suppe
ukesmeny
Vegetar
today Publisert: 07.01.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen en fristende meny av tradisjonsmat. Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Vaffel uten egg
  • Fiskekaker fra Nordland
  • Potet- og purreløksuppe
  • Elgkarbonader
  • Risengrynsgrøt med bygg
  • Eplegrøt

Ukas restemat: Vaffel uten egg

I vafler kan mye, forskjellige restemat komme til nytte, inni og oppå. Det morsomme med å lage vafler der restemat er noen av ingrediensene, er at smaken blir forskjellige for hver gang. 

Du kan ta utgangspunkt i denne oppskriften.

Har du rester av rømme, kulturmelk, kesam, yoghurt, cottage cheese – eller lignende? Vafler blir bare bedre med ulike meieriprodukter i røra. Bare erstatt noe av væskemengden i oppskriften med de produktene du har, og prøv deg fram til passe konsistens på røra.

 


Ukas fisk: Fiskekaker fra Nordland

Hvilken fisk du har i fiskekakene, bestemmer du selv. Hyse, lange, sei eller torsk – velg blant dine favoritter.

Disse fiskekakene fra Norland kan du servere  med potet og råkost, i brun saus eller med spagetti til. Eller nystekt på brødskiva.

fiskekaker i stekepanne

Tips: Når du har skjært filet av fisken, skjær så all filet i mindre biter og bland all fileten.  Slik er du sikker på at du får litt av hver type fisk i hver blanding.

 


Ukas vegetar: Potet- og purreløksuppe

På kalde vinterdager smaker det godt med varme oppskrifter som denne.

potetsuppe med purre

 


Ukas kjøtt: Elgkarbonader

Karbonadene blir saftige og smakfulle. Noe av fløten kan byttes ut med melk eller seterrømme for variasjon. Her finner du oppskriften.

 


Ukas grøt: Risengrynsgrøt med bygg

Bygg er urkornet vårt. Bygg er kornsorten som bokstavelig talt har bygget landet vårt. I flere århundrer fram til 1950-tallet brukte vi bygg både som festmat og hverdagskost – som i denne oppskriften på grøt.

Ikke nok med at det smaker godt, det er rene helsekosten også. Bygg er rikt på fiber, mineraler og gunstige fettstoffer.

risgrøt i trebolle

 


Ukas dessert: Eplegrøt

Norske epler er noe av det beste vi vet. Fortsatt er det mulig å bruker vinterepler. De kan brukes i denne  friske og varme desserten som kan serveres med melk, fløte, vaniljeis eller vaniljesaus.

eplegrøt i bolle

 

Kos dere med god mat i uka som kommer.