Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen en fristende meny av tradisjonsmat. Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Vaffel uten egg
- Fiskekaker fra Nordland
- Potet- og purreløksuppe
- Elgkarbonader
- Risengrynsgrøt med bygg
- Eplegrøt
Ukas restemat: Vaffel uten egg
I vafler kan mye, forskjellige restemat komme til nytte, inni og oppå. Det morsomme med å lage vafler der restemat er noen av ingrediensene, er at smaken blir forskjellige for hver gang.
Du kan ta utgangspunkt i denne oppskriften.
Har du rester av rømme, kulturmelk, kesam, yoghurt, cottage cheese – eller lignende? Vafler blir bare bedre med ulike meieriprodukter i røra. Bare erstatt noe av væskemengden i oppskriften med de produktene du har, og prøv deg fram til passe konsistens på røra.
Ukas fisk: Fiskekaker fra Nordland
Hvilken fisk du har i fiskekakene, bestemmer du selv. Hyse, lange, sei eller torsk – velg blant dine favoritter.
Disse fiskekakene fra Norland kan du servere med potet og råkost, i brun saus eller med spagetti til. Eller nystekt på brødskiva.
Tips: Når du har skjært filet av fisken, skjær så all filet i mindre biter og bland all fileten. Slik er du sikker på at du får litt av hver type fisk i hver blanding.
Ukas vegetar: Potet- og purreløksuppe
På kalde vinterdager smaker det godt med varme oppskrifter som denne.
Ukas kjøtt: Elgkarbonader
Karbonadene blir saftige og smakfulle. Noe av fløten kan byttes ut med melk eller seterrømme for variasjon. Her finner du oppskriften.
Ukas grøt: Risengrynsgrøt med bygg
Bygg er urkornet vårt. Bygg er kornsorten som bokstavelig talt har bygget landet vårt. I flere århundrer fram til 1950-tallet brukte vi bygg både som festmat og hverdagskost – som i denne oppskriften på grøt.
Ikke nok med at det smaker godt, det er rene helsekosten også. Bygg er rikt på fiber, mineraler og gunstige fettstoffer.
Ukas dessert: Eplegrøt
Norske epler er noe av det beste vi vet. Fortsatt er det mulig å bruker vinterepler. De kan brukes i denne friske og varme desserten som kan serveres med melk, fløte, vaniljeis eller vaniljesaus.
Kos dere med god mat i uka som kommer.