
Glassbolle lånt av Magnor Glassverk
Eplegrøt
Enkel og god dessert.
Desserter
Lett
30minutter
Sogn og Fjordane
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 8 stk eple
- 1 dl vatn
- 1 ss sukker
- 1 ts kanel
Fremgangsmåte
- Skrell og del opp epla.
- Kok eplebitane ilag med litt vatn til dei er møre.
- Mos epla lett og smak til med sukker og kanel.
Serverast med mjølk, fløyte eller vaniljesaus.
Rettens opphav
I boka «Fjordamat» (Kongsvik og Størfringsdal, 2008) kan vi lese at ulike typer fruktsupper og -grøt ble mer vanlig fra slutten av 1800-tallet og utover. Det var på denne tiden husmorskolene kom for fullt i Norge. Mange unge jenter kom tilbake fra husmorskolen med nye impulser og selvskrevne kokebøker som blant annet bidro til å gjøre fruktsupper, kompotter, puddinger og fromasjer mer og mer vanlig.
I Sogn og Fjordane ble det bedre tilgang på sukker etter 1.verdenskrig, og dette ble tatt i bruk i konservering av frukt og bær, men også i ulike fruktdesserter. Slike var mye brukt utover på 1900-tallet, etter hvert også som hverdags-desserter.
Denne oppskriften ble sendt inn av Jofrid Aardalsbakke Djupvik i Årdal og Helgheim Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.