Eplegrøt

eplegrøt i bolle

Glassbolle lånt av Magnor Glassverk

Eplegrøt

Enkel og god dessert.

Desserter

Lett

30minutter

Sogn og Fjordane

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 8 stk eple
  • 1 dl vatn
  • 1 ss sukker
  • 1 ts kanel

Fremgangsmåte

  1. Skrell og del opp epla.
  2. Kok eplebitane ilag med litt vatn til dei er møre.
  3. Mos epla lett og smak til med sukker og kanel.

Serverast med mjølk, fløyte eller vaniljesaus.

Rettens opphav

I boka «Fjordamat» (Kongsvik og Størfringsdal, 2008) kan vi lese at ulike typer fruktsupper og -grøt ble mer vanlig fra slutten av 1800-tallet og utover. Det var på denne tiden husmorskolene kom for fullt i Norge. Mange unge jenter kom tilbake fra husmorskolen med nye impulser og selvskrevne kokebøker som blant annet bidro til å gjøre fruktsupper, kompotter, puddinger og fromasjer mer og mer vanlig.
I Sogn og Fjordane ble det bedre tilgang på sukker etter 1.verdenskrig, og dette ble tatt i bruk i konservering av frukt og bær, men også i ulike fruktdesserter. Slike var mye brukt utover på 1900-tallet, etter hvert også som hverdags-desserter.
Denne oppskriften ble sendt inn av Jofrid Aardalsbakke Djupvik i Årdal og Helgheim Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.