close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Inspirerende menyforslag til uke 9

Vi kan denne uka friste med saltfiskball, en tradisjonell rett fra Smøla. På søndag gleder vi oss til å spise fastelavnsboller med deilig makronfyll.

aubin
bidus
blodpudding
fastelavnsboller
grøt
potetgrøt
restemat
samisk festmat
søndagsmiddag
tradisjonsmat
ukemeny
today Publisert: 19.02.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Helle Berger som har komponert menyen.

Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Aubin
  • Saltfiskball fra Smøla
  • Potetgrøt
  • Blodpudding
  • Den samiske retten Biðus
  • Fastelavnsboller med makronfyll

Ukas restemat: Aubin

Middagsrester av kjøtt, potet og grønnsaker fra helgemiddagen passer perfekt i Aubin. Kjøttet og grønnsakene legges i bunnen, og en dyne av potetmos legges over.

aubin i form

 


Ukas fisk: Saltfiskball fra Smøla

Saltfiskball er kanskje gått i glemmeboka hos de fleste. Retten med saltet sei er fullt mulig å lage med en kjøkkenkvern. Premien er at retten smaker kjempegodt. Stekt flesk balanserer den salte fisken godt. For ikke å glemme tilbehøret kålrotstappe, kokt gulrot og potet.

Som drikke anbefaler vi kulturmelk eller saft.

Blandaball, saltfiskball

 


Ukas vegetar: Potetgrøt
Potetgrøt er en rett med lange tradisjoner i Telemark. I denne oppskriften er det brukt hvetemel sammen med poteten. Det har også vært vanlig å bruke byggmel.

Ukas innmatsmiddag: Blodpudding
Mange tradisjonelle matretter handler om å utnytte alt på dyrene man slakter. Tidligere har blodmat og innmat vært forbundet med slaktetida, men nå får man kjøpt frossent blod i matbutikken hele året.
Blodpudding er næringsrik og god mat som gir deg et rikelig tilskudd på jern. Havregryn og rug gjør puddingen ekstra næringsrik.
Blodpudding. Foto: Nadin Martinuzzi/Ren Mat

Ukas dessert:  Fastelavnsboller med makronfyll
Hveteboller i ulike varianter er en gammel tradisjon når vi feirer fastelavnssøndag. Idag er det vanlig med forskjellige typer fyll, eksempelvis med krem og syltetøy eller krem og marsipan. En spennende variant, og en av våre favoritter er denne oppskriften med makronfyll og krem.
fastelavnsboller med krem syltetøy

Ukas kake: Biðus
Biðus er tradisjonell samisk festmat. En varmende god gryte med reinsdyrkjøtt, grønnsaker og poet. Vi bringes tilbake til gode måltidsopplevelser rundt bålet i Finnmark.
Bidus Bidos
Vel bekomme!