
Fastelavnsboller med makronfyll
Gode fastelavnsboller med makronfyll og krem.
Kaker
Middels
2timer
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 250 g hvetemel
- 3 ss sukker
- 0.5 ts kardemomme
- 50 g gjær
- 1.5 dl melk
- 4 ss smør
- 50 g malte mandler
- 1 dl melis
- 1 ss vann
- 1 stk egg (til pensling)
- 3 dl kremfløte (til fyll)
Fremgangsmåte
- Smuldre mel, sukker, kardemomme og gjær sammen.
- Varm melk og smør til det er lunkent (37 grader) og bland med de tørre ingrediensene. Arbeid deigen godt sammen og hev den til dobbel størrelse.
- Bland sammen malte mandler, melis og vann til makronfyll.
- Form 12 store boller av gjærdeigen. Lag en fordypning i hver bolle og legg litt av makronfyllet i hver bolle. Trekk deigen over fyllet.
- Etterhev bollene på bakepapirkledd stekeplate i 20 minutter.
- Pensle bollene med egg, og stek de midt i ovnen i 12-15 minutter på 225 grader.
Når bollene er kalde deles de i to, og fylles med pisket krem. Noen liker også syltetøy til.
1 porsjon gir cirka 12 boller.
Rettens opphav
Hveteboller i ulike varianter er en gammel tradisjon i forbindelse med fastelavnssøndag. I dag er det mest vanlig med fylte boller slik denne oppskriften er et eksempel på. Flere forteller fra Østfold og Akershus at det også var vanlig å dele opp boller i en skål og helle varm melk over.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.