Fastelavnsboller med makronfyll

fastelavnsboller med krem syltetøy

Fastelavnsboller med makronfyll

Gode fastelavnsboller med makronfyll og krem.

Kaker

Middels

2timer

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 250 g hvetemel
  • 3 ss sukker
  • 0.5 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 1.5 dl melk
  • 4 ss smør
  • 50 g malte mandler
  • 1 dl melis
  • 1 ss vann
  • 1 stk egg (til pensling)
  • 3 dl kremfløte (til fyll)

Fremgangsmåte

  1. Smuldre mel, sukker, kardemomme og gjær sammen.
  2. Varm melk og smør til det er lunkent (37 grader) og bland med de tørre ingrediensene. Arbeid deigen godt sammen og hev den til dobbel størrelse.
  3. Bland sammen malte mandler, melis og vann til makronfyll.
  4. Form 12 store boller av gjærdeigen. Lag en fordypning i hver bolle og legg litt av makronfyllet i hver bolle. Trekk deigen over fyllet.
  5. Etterhev bollene på bakepapirkledd stekeplate i 20 minutter.
  6. Pensle bollene med egg, og stek de midt i ovnen i 12-15 minutter på 225 grader.

Når bollene er kalde deles de i to, og fylles med pisket krem. Noen liker også syltetøy til.

1 porsjon gir cirka 12 boller.

Rettens opphav

Hveteboller i ulike varianter er en gammel tradisjon i forbindelse med fastelavnssøndag. I dag er det mest vanlig med fylte boller slik denne oppskriften er et eksempel på. Flere forteller fra Østfold og Akershus at det også var vanlig å dele opp boller i en skål og helle varm melk over.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.