close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Blodpudding. Foto: Nadin Martinuzzi/Ren Mat
camera_alt FOTO: Nadin Martinuzzi/Ren Mat

Blodpudding med rug og rosiner

Tradisjonsrik blodmat fra Nordland

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 1 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl blod
  • 3 dl melk
  • 100 g havregryn
  • 80 g smør
  • 150 g spekk eller nyretalg
  • 80 g rugmel
  • 60 g rosiner
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt nellik
  • 2 ts salt

Fremgangsmåte

Bland havregryn, melk og smør i en kasserolle og kok opp. Sett ned varmen og kok til det er som en tykk havregrøt. Avkjøl grøten.

Skjær spekket i små terninger. Bland grøten med rosiner, sukker, rugmel, nellik og salt, og vend inn spekket.

Pisk blodet til det blir lysere i fargen. Bland grøtblandinga og blodet forsiktig sammen.

Ha røra i smurte former. Blodpuddingen steikes i ovnen i vannbad, 180 grader i omlag en time. Prøv med en tynn pinne at puddingen er gjennomstekt.

Blodpudding kan serveres med stekt flesk og kålstuing, eller med tyttebær og sirup.

Tips: Blod til matlaging fås kjøpt frossent i velassorterte matbutikker.

 

 


place
Nordland

Rettens opphav

Mange tradisjonelle matretter handler om å utnytte alt på dyrene man slakter. Tidligere har blodmat og innmat vært forbundet med slaktetida, men nå får man kjøpt frossent blod i matbutikken hele året.

Denne oppskrifta er henta fra boka Matskatter fra Nord-Norge av Ardis Kaspersen (J.w. Cappelens forlag, 1986).