I videoserien «Takkebakst fra Hedmark og hele væla» forklarer Margrete fra Romedal Bygdekvinnelag i Hedmark hvordan hun baker potetlefse:
Kok Beate/Asterix poteter med skallet på. Det er ikke nødvendig med salt i vannet. Skrell potetene. Mal varme eller kalde poteter to ganger på kjøttkvern. Klem sammen og dekk over med plast/tallerken/kjøkkenhåndkle. Potetmassen kan stå og roe seg ned litt, men det er også mulig å bake med en gang. Prøv deg fram hva som passer for deg, og potetene dine. Det kan være en fordel med store poteter. Da blir det greiere å skrelle, og potene blir «saftigere». Massen skal være seig og god og gjerne henge ned fra kverna i lange strimler.
Sett takka på max. Ta en klump av deigen (potetmassen) som kan være til 3-4 lefser – jeg pleier å anslå den klumpen som et stort dukkehode. Hver lefse kan veie mellom 200 og 250 gram. Kna godt i et trau/bolle med melblanding som består av to deler hvetemel og en del siktet rugmel (fint). Det går fint å kjøre dette i maskinen og så ta kun «finishen» med hendene. Kna til du kjenner at deigen er god å jobbe med og fortsatt har seighet uten å være klissete. Tenk «marsipan-hinne» heller enn rå potetmasse-konsistens. Del inn i emner. Du kan godt kna litt i hvert emne også. Bak ut på bakebordet med bare hvetemel. Det er verdt å merke seg at rugmelet er med kun for å gjøre deigen seigere. Hvis potetene er veldig seige i seg selv er det unødvendig.
Klem ned emnet i en god runding og trykk til fine kanter (bruk lillefingeren som motkant). Kjevle med lett trykk utover. Pass på at du har mel under og over. Ikke for mye, ikke for lite (det er dette som krever trening). Legg opp til å snu lefsa i hvert fall en gang – gjerne flere. Da løfter du opp lefsa og drar mel utover duken du baker på og legger lefsa ned på motsatt side. Kjevle lett videre, stopp litt før du blir for ivrig og sjekk at lefsa ikke sitter fast i underlaget. La lefsa bli så tynn og stor som du føler du behersker. Bruk en lang stikke til å rulle opp. Stek på begge sider på takka. Det er den siden du steker først som er «rettsiden». Kost av overskuddsmel når den har blitt litt stekt – og kost mel av takka etter hver gang du har stekt en lefse. Bruk kost med naturbust og et brett av metall. Brett sammen i trekanter. La lefsene ligge oppå hverandre i stabel i et klede (håndkle + større klede). Pakk så tett i poser. Kan fryses (merk at dette er veldig ferskvare med kort holdbarhet). Smaker veldig godt ferskt med smør og brunost til kaffepausen – eller med lefse og sennep – eller rakfisk med tilbehør. Rengjør stikker (puss gjerne med sandpapir hvis det er stivnet potetmasse) og kjevler og bakebord/duk. Lykke til!
Utstyr du trenger når man skal bake på takke
- Det er smart med seilduk/baksiden av voksduk/bakematte i lerret å bake på. Da er det mye enklere å justere melmengden og unngå at man får deig sittende fast i bordet.
- Kjevle med striper eller ruter. Det er også en fordel å ha ei trinse – det er ei lita, tynn kjevletype med håndtak på midten. Den er god å ha til den siste kjevlinga for å få lefsa tynnere enn du hadde trodd du kunne klare.
- Takke (60 cm diameter hvis du vil bake store lefser).
- Stikker – gjerne 2 lange så har du en til å jobbe med og en til å steke med
- Kost med naturbust til å koste mel fra takka over på et metall brett
- Lunt godt klede/glasshåndklær/bomullslaken til å legge lefsene i etter hvert som du steker
- Plastposer til å pakke baksten i når den er kald. Og frysetape. Noter på datoen de er bakt.
Film: Noqtua Ungdomsbedrift.