close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Slik baker du kamkake

Bli med til Leirskardalen og lær om å bake kamkaka - en særegen bakst med lang historie!

today Publisert: 12.09.2019
create Forfatter: Ingrid Lamark

Oppskrift og beskrivelse av framgangsmåten for å bake kamkake finner du her.

Kamkake er et særprega bakverk med opphav i innlandsområdene sør i Nordland fylke.

Solbjørg Sandmo og Grethe Skar viser oss hvordan du kan bake det særegne bakverket, som du stort sett bare finner i områdene Leirskardalen, Bleikvassdalen og Korgen. Solbjørg og ektemannen  Jacob Sandmo bor på Sandmoen gård i Leirskardalen, og er de som har fortalt om kamkaka og historien.

Kamkaka er et bakverk med lang historie og unikt særpreg. Navnet har kamkaka fått etter verktøyet som tidligere blei brukt til å lage det særegne rutemønsteret. Tilbake i tid brukte man rett og slett kammer av tre eller bein, der tennene på kammen blei dratt over kaka. I løpet av 1900-tallet tok man i bruk klokkehjul, som var ei stor kaketrinse laga av tannhjulet fra ei klokke. I dag lages kamkakkjevlet av tre.

Ovnen man steiker kamkaka i er også spesiell. Det er varmen i ovnen som gjør at kamkaka blåser seg opp. Solbjørgs ovn er en steinovn, som er bygd opp med ei hvelva gryte inni. Gryta er skjært ut så den har åpning foran og bak, som en tunell. I midten av gryta ligger det en stein satt opp på føtter av teglstein. Man fyrer med olderved (or) både under og bak steinen. Det er bare olderved som gjelder, ingen andre tresorter.

I dag er det ikke så mange som baker kamkaka. Den er særegen og krever erfaring og handlag med deigen og utbakinga. Solbjørg forteller imidlertid at hennes inntrykk er at det finnes interesse for å lære seg å bake kamkake, kanskje spesielt i den litt yngre generasjonen.

Kamkake-historien strekker seg langt tilbake i tid. Dikterpresten Petter Dass (1647-1707) skreiv om kamkake i diktet Nordlands Trompet (skrevet ca 1700), der den ble omtalt som en av mange nordnorske mat-spesialiteter:

Om Morgen tiilig der Dagen frembød
Fremkom den Kiøgemester og Giæsterne bød
Hin Klinede  Lefser og Gomme;
Kam-kager og allehaand krusede Brød
Og store Træskaaler med Hamborger Miød
Vor Quinder de giorde dem tomme