close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Kamkake fra Leirskardalen

Særegent bakverk med lang historie. Oppskrift med video!

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer -1 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 200 g margarin
  • 2 l melk (skumma, lett eller hel)
  • 200 g fersk gjær eller tilsvarende mengde tørrgjær (1 pose tørrgjær = 50 gram fersk gjær))
  • 1 kg sikta fint rugmel
  • 2 kg hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt margarinen og bland den med melk og gjær. Rør inn rugmelet. Tilsett hvetemelet litt og litt. Hold eventuelt igjen litt på hvetemelet, deigen skal være litt løs når du begynner utbakinga. Du kan elte deigen både for hand eller med kjøkkenmaskin.

Start gjerne utbakinga med en gang, deigen trenger ikke å heves først. Bruk litt hvetemel på bakstefjøla, sånn at ikke kaka setter seg fast. Kna deigen godt til den blir god å jobbe med.

Del opp deigen i emner på omlag 30-40 gram. Trill runde emner og kjevle dem ut til de har størrelse omlag som en liten asjett. Tykkelsen er rundt 2-3 millimeter.

Nå må du ta fram kamkakkjevlet eller settekjevlet, som det også kalles. Dette er et lite kjevle med tagger, som lager rutemønsteret i kamkaka. Trill kjevlet tvers over emnet, først den ene veien og så den andre veien, sånn at det dannes et rutemønster.

Så skal kamkakene heves. Legg kakene på brett, og sett dem et lunt sted så de hever godt. Kakene heves omlag en halv time, til overflaten på sida som ligger ned mot brettet blir mykere.

De legges på brett og settes i nærheten av varmen så de hever godt. Det synes ikke så godt, men kamkaka skal bli mjukere på sida som ligger ned mot brettet. Kanskje om lag en halv time.

Etter hevinga skal kamkaka steikes. Tradisjonelt bruker man her ei grue der det er satt inn ei hvelva jerngryte gryte opp-ned, og lagt stein inni gryta. På den måten kommer varmen over steinen. I grua fyrer du med ollerved, altså ved av oretreet, og du fyrer under steinen og på baksida av den. Det gir jevn og god varme uten for mye gnister.

Legg kamkaka på en steikespade. Skyv spaden inn i ovnen og legg kaka oppå steinen. Kamkaka skal ikke snus underveis i steikinga, men den skal roteres rundt så den ikke setter seg fast. Hvis utbakinga og mønsteret er gjort på riktig måte, vil kamkaka blåse seg opp i rutene. Kamkaka steikes til den får gylden farge og noen brune flekker. Det går fort – omlag 2 minutter!

Avkjøl kamkaka og legg den gjerne i stabler. Kamkaka smaker godt helt fersk, men kan også ligge noen dager til tørking. Da blir den litt hardere og mer holdbar.

Kamkaka kan serveres med smør, ost, syltetøy eller annet pålegg du liker.

Vil du bake kamkake hjemme på kjøkkenet?

Du kan også bruke vanlig steikovn til å steike kamkake. Da må du bruke grillfunksjonen i ovnen for å få kaka til å blåse seg opp i rutene.

Kamkakkjevle/settekjevle lages fortsatt av lokale håndverkere og fås kjøpt i noen husflidsbutikker i Nordland, blant annet på Husfliden i Mosjøen.

 


place
Nordland

Rettens opphav

Denne oppskrifta kommer fra Solbjørg Sandmo, som også baker kamkake i videoen. Det er Solbjørg og ektemannen Jacob Sandmo som har fortalt om kamkaka og historien. Solbjørg og Jacob bor på Sandmoen gård i Leirskardalen.

Kamkaka er et bakverk med lang historie og unikt særpreg. Den bakes stort sett bare i områdene Leirskardalen, Bleikvassdalen og Korgen i Hemnes kommune, sør i Nordland fylke.

Navnet har kamkaka fått etter verktøyet som tidligere blei brukt til å lage det særegne rutemønsteret. Tilbake i tid brukte man rett og slett kammer av tre eller bein, der tennene på kammen blei dratt over kaka. I løpet av 1900-tallet tok man i bruk klokkehjul, som var ei stor kaketrinse laga av tannhjulet fra ei klokke. I dag lages kamkakkjevlet av tre.

Ovnen man steiker kamkaka i er også spesiell. Det er varmen i ovnen som gjør at kamkaka blåser seg opp. Solbjørgs ovn er en steinovn, som er bygd opp med ei hvelva gryte inni. Gryta er skjært ut så den har åpning foran og bak, som en tunell. I midten av gryta ligger det en stein satt opp på føtter av teglstein. Man fyrer med olderved (or) både under og bak steinen. Det er bare olderved som gjelder, ingen andre tresorter.

I dag er det ikke så mange som baker kamkaka. Den er særegen og krever erfaring og handlag med deigen og utbakinga. Solbjørg forteller imidlertid at hennes inntrykk er at det finnes interesse for å lære seg å bake kamkake, kanskje spesielt i den litt yngre generasjonen.

Kamkake-historien strekker seg langt tilbake i tid. Dikterpresten Petter Dass (1647-1707) skreiv om kamkake i diktet Nordlands Trompet (skrevet ca 1700), der den ble omtalt som en av mange nordnorske mat-spesialiteter:

Om Morgen tiilig der Dagen frembød
Fremkom den Kiøgemester og Giæsterne bød
Hin Klinede  Lefser og Gomme;
Kam-kager og allehaand krusede Brød
Og store Træskaaler med Hamborger Miød
Vor Quinder de giorde dem tomme