Smelt margarinen og bland den med melk og gjær. Rør inn rugmelet. Tilsett hvetemelet litt og litt. Hold eventuelt igjen litt på hvetemelet, deigen skal være litt løs når du begynner utbakinga. Du kan elte deigen både for hand eller med kjøkkenmaskin.
Start gjerne utbakinga med en gang, deigen trenger ikke å heves først. Bruk litt hvetemel på bakstefjøla, sånn at ikke kaka setter seg fast. Kna deigen godt til den blir god å jobbe med.
Del opp deigen i emner på omlag 30-40 gram. Trill runde emner og kjevle dem ut til de har størrelse omlag som en liten asjett. Tykkelsen er rundt 2-3 millimeter.
Nå må du ta fram kamkakkjevlet eller settekjevlet, som det også kalles. Dette er et lite kjevle med tagger, som lager rutemønsteret i kamkaka. Trill kjevlet tvers over emnet, først den ene veien og så den andre veien, sånn at det dannes et rutemønster.
Så skal kamkakene heves. Legg kakene på brett, og sett dem et lunt sted så de hever godt. Kakene heves omlag en halv time, til overflaten på sida som ligger ned mot brettet blir mykere.
De legges på brett og settes i nærheten av varmen så de hever godt. Det synes ikke så godt, men kamkaka skal bli mjukere på sida som ligger ned mot brettet. Kanskje om lag en halv time.
Etter hevinga skal kamkaka steikes. Tradisjonelt bruker man her ei grue der det er satt inn ei hvelva jerngryte gryte opp-ned, og lagt stein inni gryta. På den måten kommer varmen over steinen. I grua fyrer du med ollerved, altså ved av oretreet, og du fyrer under steinen og på baksida av den. Det gir jevn og god varme uten for mye gnister.
Legg kamkaka på en steikespade. Skyv spaden inn i ovnen og legg kaka oppå steinen. Kamkaka skal ikke snus underveis i steikinga, men den skal roteres rundt så den ikke setter seg fast. Hvis utbakinga og mønsteret er gjort på riktig måte, vil kamkaka blåse seg opp i rutene. Kamkaka steikes til den får gylden farge og noen brune flekker. Det går fort – omlag 2 minutter!
Avkjøl kamkaka og legg den gjerne i stabler. Kamkaka smaker godt helt fersk, men kan også ligge noen dager til tørking. Da blir den litt hardere og mer holdbar.
Kamkaka kan serveres med smør, ost, syltetøy eller annet pålegg du liker.
Vil du bake kamkake hjemme på kjøkkenet?
Du kan også bruke vanlig steikovn til å steike kamkake. Da må du bruke grillfunksjonen i ovnen for å få kaka til å blåse seg opp i rutene.
Kamkakkjevle/settekjevle lages fortsatt av lokale håndverkere og fås kjøpt i noen husflidsbutikker i Nordland, blant annet på Husfliden i Mosjøen.